České banky půjčují firmám více než v eurozóně

Česká spořitelna (ilustrační foto)

Česká spořitelna (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0 SJu (cs:SJu) via Wikimedia

Banky loni půjčovaly domácím podnikům o poznání ochotněji než jejich protějšky v eurozóně. Zatímco tamní finanční instituce přiškrtily penězovody firmám o více než čtyři procenta, v Česku se půjčovalo více. Domácí firmy ke konci loňského roku dlužily bezmála 860 miliard, objem firemních úvěrů tak vzrostl o více než dvě procenta. Vyplývá to z prosincových dat ECB, ČNB a odhadů České bankovní asociace (ČBA).

„Objem úvěrů podnikům po očištění o vliv oslabené koruny v prosinci 2013 meziročně vzrostl přibližně o 2,11 procenta,“ uvedl Jan Matoušek z ČBA. Česko tak v tempu úvěrování předběhlo Francii i Německo. Obě ekonomiky totiž za loňský rok hlásí pokles objemu firemních půjček.

Ani tuzemský úvěrový trh se však nevyhnul útlumu. Domácí firmy se totiž ve větší míře spoléhají samy na sebe. České banky tak loni poskytly nové úvěry za půl bilionu korun, meziročně o čtvrtinu méně a o více než čtyřicet procent méně než v předkrizovém roce 2007. „Pokles odráží především slabou poptávku podniků. Firmy přehodnocují investiční plány a spíše než bankovní půjčky preferují využití vlastních zdrojů,“ uvedl Tomáš Holinka z Mooody’s Analytics.

Svěží vítr přinesl na trh až úplný závěr loňského roku. V prosinci podniky u domácích bank vyčerpaly přes 53 miliard korun nových úvěrů, nejvíce za poslední rok. „Oživení ovlivnila hlavně vyšší poptávka po úvěrech s delší splatností. Firmy tak využívají rekordně nízkých úrokových sazeb pro zajištění dlouhodobě nižších úrokových nákladů,“ míní Vojtěch Benda z BH Securities.

Celkový objem úvěrů poskytnutých v eurozóně loni klesl o 4,2 procenta na 4,34 bilionu eur. Největší propad zažilo Slovinsko, kde se objem firemních půjček propadl o 24 procent. O čtrnáct procent méně si loni půjčily španělské firmy, bezmála desetiprocentní pokles úvěrování postihl ekonomiku na Maltě. Více se naopak půjčovalo ve Finsku a v Belgii, obě země za loňský rok hlásí více než tříprocentní růst podnikových úvěrů.

Objem nově poskytnutých úvěrů v ČeskuObjem nově poskytnutých úvěrů v Česku