České banky zažily nejhorší start od roku 2010, firmy tolik nechtějí úvěry

Zuno banka

Zuno banka Zdroj: CTK

Českým bankám přestává jít byznys od ruky. Během prvního čtvrtletí letošního roku vydělaly domácí peněžní ústavy 13,5 miliardy korun, tedy takřka o 17 procent méně než loni. Podle předběžných dat ČNB z bankovních výsledovek tak šlo o nejhorší začátek roku za uplynulých šest let. Na erozi zisků se podle analytiků podepsaly dlouhodobě nízké úrokové sazby stejně jako podstatně slabší letošní růst ekonomiky odrážející se v útlumu zájmu o úvěr.

„Klíčovým faktorem pro hospodaření bank je pokles úrokových sazeb a výnosů dluhopisů. Náklady také zvyšuje regulace, například povinné příspěvky do loni zřízeného rezolučního fondu,“ uvádí hlavní ekonom Deloitte David Marek. Oproti loňsku pomalejší růst ekonomiky se odrazil i v propadu zájmu firem o financování. Během kvartálu nabraly české podniky nové úvěry za 115 miliard korun, tedy o pětinu méně než v loňském roce.

Půjčky firmám přitom tvořily koncem loňského roku takřka polovinu úvěrových obchodů domácích finančních domů.
„Srovnání s loňskem vyhlíží slabě, souvislost s loňským investičním boomem daným jednorázovými impulzy je zjevná,“ soudí hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Úbytek zisku v rozsahu téměř 17 % zaznamenaly meziročně tuzemské banky.

Volné peníze se banky snažily přesměrovat do hypoték, v úvěrech na bydlení si domácnosti nabraly o 15 procent neboli o deset miliard korun více půjček než loni. Byznysu bank to ale příliš nepomohlo.

„Na trhu panuje velká konkurence, která bankám nedovoluje zvyšovat úrokovou marži, výsledkem jsou pak nižší zisky,“ uvádí expert Moody’s Analytics Tomáš Holinka. Před ještě silnějším propadem zisků podle něho zatím chrání banky především solidní platební kázeň dlužníků. Domácnosti i firmy totiž splácí nejlépe od roku 2009.

Do zisků konečně promluvily i nákladné změny v oborových trendech. „Konkurence nutí banky k velkým investicím do marketingu, inovací a dalších oblastí. Ziskovost produktů, které prodávají, však adekvátně neroste,“ komentuje partner auditu PwC Marek Richter. Rekordní rok zažily banky loni. Sektor vydělal přes 65 miliard korun, tedy o pět procent více než v roce 2014 a o dvě procenta více než v do té doby nejsilnějším roce 2012.