České pojišťovně loni klesl zisk o dvě třetiny

Česká pojišťovna

Česká pojišťovna Zdroj: profimedia.cz

České pojišťovně (ČP) vloni meziročně propadl čistý zisk o dvě třetiny na 3,55 miliardy korun. K předloňskému obřímu zisku přispěly jednorázové operace. Společnost, která je největší pojišťovnou na českém trhu, na pojistném vybrala 33,4 miliardy korun. To bylo o desetinu méně než předloni. Domácí pojišťovny loni celkem vybraly na pojistném 116,3 miliardy korun, což byl meziročně pokles o 0,3 procenta.

Zisky loni klesaly i ostatním pojišťovnám. Allianz se snížil o procento na 1,07 miliardy korun, pojišťovací části ING ČR, tedy životní pojišťovně a penzijnímu fondu, o 15 procent na 1,2 miliardy korun, ČSOB Pojišťovně o 30 procent na 578 milionů korun.

Podle generálního ředitele Pavla Řeháka začala Česká pojišťovna měnit systém obchodní sítě a představila řadu nových produktů. Změny měly podle něj pozitivní dopad na provozní zisk, který meziročně vzrostl o 548 milionů korun.

Meziroční úbytek výběru pojistného byl způsoben hlavně pokračujícím poklesem trhu pojištění automobilů a menším objemem produktů jednorázově placeného životního pojištění, dodal Řehák.

Nejvíc rostlo podnikatelské pojištění

Na neživotním pojištění firma vybrala 20,16 miliardy korun. Zájem klientů o pojištění motorových vozidel výrazně rostl hlavně v posledních měsících loňského roku. Přesto předpis pojistného v této oblasti v důsledku nižší průměrné ceny pojištění vozidel klesl.

Naopak největší meziroční nárůst zaznamenalo podnikatelské pojištění, kde se ČP opět stala lídrem pojistného trhu. Předepsané pojistné v životním pojištění činilo 13,21 miliardy korun.

Vlastní kapitál České pojišťovny, která je součástí Generali PPF Holdingu, koncem roku 2011 činil 17,5 miliardy korun a bilanční suma 116,5 miliardy korun.