České spořitelně klesl pololetní zisk zisk o pět procent na 7,78 miliardy korun

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Novak Tomas/Euro

Česká spořitelna letošním prvním pololetí meziročně snížila konsolidovaný čistý zisk o 4,6 procenta na 7,78 miliardy korun. Provozní zisk zůstal 11,47 miliardy korun. Jde o neauditované výsledky podle mezinárodních účetních. "Z našich dat jasně vyplývá, že důvěra domácností i firem je vysoká," uvedl generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny Pavel Kysilka.

Čistý výnos z poplatků a provizí meziročně klesl o tři procenta na 5,56 miliardy korun. „Meziroční pokles je ovlivněn klesajícími cenami finančních služeb s tím, jak klienti stále více využívají internetové bankovnictví a zvýhodněné programy a produkty. Rostou také náklady na provize placené z karetních transakcí. Podařilo se zvýšit objem poplatků a provizí z operací s cennými papíry, zejména díky zvýšeným investicím klientů do investičních fondů. Rovněž se zvýšily provize z pojišťovacích obchodů,“ uvedla banka.

Provozní náklady se bance meziročně snížily o 4,4 procenta na 9,05 miliardy korun. Banka zejména snížila personální náklady a náklady na informační technologie. Nově provozní náklady zahrnují také příspěvek do Fondu pojištění vkladů v objemu 468 milionu korun.

Nižší čistý úrokový výnos i úroková marže

Čistá úroková marže vztažená k úročeným aktivům se mírně snížila na 3,55 procenta z 3,60 procenta. To se projevilo ve snížení čistého úrokového výnosu o 2,7 procenta na 13,31 miliardy korun.

Hrubý objem hypotečních úvěrů se bance zvýšil o 9,8 procenta na 160,33 miliardy korun. Nárůst podle banky ovlivnily zejména nízké úrokové sazby. Na druhé straně pokračoval pokles spotřebitelského financování, hrubý objem jejich portfolia se snížil o 3,8 procenta na 67,73 miliardy, avšak objem nově poskytnutých úvěrů vzrostl pět procent na 12,4 miliardy korun.

Výsledky potvrzují trendy, které lze pozorovat u většiny tuzemských bank

„Výsledky potvrzují trendy, které lze pozorovat u většiny tuzemských bank v posledních čtvrtletích. Pokračuje negativní tlak na úrokové výnosy kvůli extrémně nízkým výnosům vládních dluhopisů a potažmo úrokovým sazbám na trhu. Stejně jako ostatní banky, i ČS se snaží tyto negativní trendy utlumovat přísnou kontrolou provozních nákladů, díky čemuž se jí podařilo udržet provozní zisk na podobné úrovni jako před rokem,“ komentoval výsledky analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Pozitivní je podle něj vývoj kvality úvěrů. Z negativních věcí zmínil především pokračující absenci oživení růstu úvěrového trhu, především u spotřebitelských úvěrů, které jsou pro spořitelnu klíčové z hlediska snahy o stabilizaci. „Ve druhém pololetí očekávám, že nepříznivé trendy budou pokračovat, nicméně zřejmě již s klesající razancí,“ dodal Hatlapatka.

Českou spořitelnu vlastní rakouská skupina Erste Group, která spadla v prvním pololetí do čisté ztráty 929,7 milionu eur (zhruba 25,6 miliardy korun). Loni v pololetí měla banka čistý zisk 301,2 milionu eur (8,3 miliardy korun). Akcie Erste Bank se obchodují na pražské burze. Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku.

erste akcieerste akcie|E15vývoj akcií Erste Bank na pražské burze

Česká spořitelna zdraží poplatky za odchozí platby

ČS nabízí korporátním klientům aplikaci pro mobilní bankovnictví