České spořitelně klesl za tři čtvrtletí zisk na 11,1 miliardy korun

Budovy České spořitelny v Praze

Budovy České spořitelny v Praze Zdroj: siebert martin/euro

České spořitelně klesl za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 0,8 procenta na 11,1 miliardy korun. Výsledky podpořil růst klientských úvěrů o 6,2 procenta, dařilo se zejména hypotékám. Česká spořitelna je největší tuzemskou bankou podle počtu klientů. Akcie mateřské společnosti Erste Group se obchodují na pražské burze.

Provozní zisk České spořitelny klesl od ledna do konce září meziročně o 4,6 procenta na 16,2 miliardy korun. Klientské úvěry vzrostly o 6,2 procenta na 541,6 miliardy korun. Hypotéky pro fyzické osoby narostly ve třetím čtvrtletí meziročně o 53 procent na 13,5 miliardy korun a dosáhly tržního podílu 28 procent. Česká spořitelna potvrdila své vedoucí postavení na trhu v poskytování nových hypoték fyzickým osobám. Vklady klientů spořitelny stouply o 6,2 procenta na 706,1 miliardy korun.

„Letošní rok nám zatím dělá radost, zvláště v situaci ostré cenové konkurence a extrémně zatěžující evropské bankovní regulace,“ uvedl předseda představenstva České spořitelny Pavel Kysilka, kterého po pětiletém působení v čele spořitelny od ledna příštího roku vystřídá Tomáš Salomon.

Kapitálová přiměřenost České spořitelny dosáhla k 30. září 18,8 procenta. Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní, vykázala za tři čtvrtletí čistý zisk 764,2 milionu eur (20,6 miliardy korun). Ve stejném období loni měla ztrátu 1,42 miliardy eur.