Česko chce dividendu od banky z dob RVHP. Tu živí pronájem kanceláří

Sídlo Mezinárodní banky hospodářské spolupráce (MBHS) v Moskvě

Sídlo Mezinárodní banky hospodářské spolupráce (MBHS) v Moskvě Zdroj: MBHS

Česko hodlá na sklonku jara odstartovat vyjednávání o dividendě z Mezinárodní banky hospodářské spolupráce (MBHS). Ta je vedle Mezinárodní investiční banky (MIB) druhým finančním pohrobkem někdejší Rady pro vzájemnou hospodářskou pomoc. Česko tak ve vedení banky zasedá mimo jiné spolu se zeměmi jako Mongolsko, či Vietnam.

Výhodou Česka je její relativně silná pozice. Po Moskvě má totiž Praha v bance s majetkem kolem deseti miliard korun nejsilnější slovo. Banka samotná však „podniká“ prakticky jen pronájmem několika monstrózních budov v centru Moskvy.

„Pokud jde o vyplácení podílů na zisku, právo rozhodnout má pouze bankovní rada na základě iniciativy jednoho či více členských států. Záměrem České republiky je tuto otázku na jednání bankovní rady v červnu projednat,“ uvedl mluvčí Ministerstva financí Radek Ležatka.

Loni Česku přitekl podíl ze zisku banky ve výši 73 milionů korun, kdy MBHS právě na popud Česka vyplatila svůj nerozdělený zisk z minulých let. Praha má v bance podíl přesahující 13 procent, což odpovídá účetní hodnotě podílu kolem 1,25 miliardy korun.

Praha chce banku opustit

Rozhodující část majetku banky tvoří komplex moskevských budov, které mají v nájmu finanční špičky Ruska. „Banka vlastní budovy na adrese Máši Poryvajevové 11, poblíž Prospektu Akademika Sacharova,“ uvádí Ministerstvo. Vedle samotné MBHS totiž v komplexu sídlí významné ruské banky jako Rosbank nebo Alfa Bank.

Podle zdrojů E15.cz blízkých ministerstvu je přitom dlouhodobým záměrem Česka se z členství v MBHS vyvázat. Jedním z možných scénářů je i likvidace banky, jejíž nesourodí členové postrádají koncepci dalšího rozvoje. „Všechny členské státy MBHS se shodují na tom, že neví, jak existenci této instituce uchopit,“ uvedlo Ministerstvo financí po loňském zasedání bankovní rady MBHS v Moskvě.