Česko již dluží 1,61 bilionu korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Státní dluh České republiky se od počátku roku do konce března zvýšil o téměř 114 miliard korun na 1,613 bilionu korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 154 tisíc korun.

Nárůst čistého státního dluhu činí ovšem podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba 16,7 miliardy korun. Nárůst hrubého státního dluhu je pak podle něj způsoben především zvýšením rezervy financování o 96,9 miliardy korun. „Ke zvýšení rezervy financování přispěla velkou měrou úspěšná emise desetiletých dluhopisů denominovaných v euro v celkové jmenovité hodnotě dvě miliard eur,“ uvedl Jakob. Zároveň upozornil, že 11. dubna bude splacena jistina tříleté emise dluhopisů za 43,3 miliardy korun.

„Za posledních šest let se dluh více než zdvojnásobil, za deset let stoupl na čtyřnásobek. Ukazuje se, že ústavní zakotvení nějaké formy dluhové brzdy by bylo zcela na místě,“ uvedl již dříve analytik Patria Finance David Marek.

Veřejné finance se v ČR dlouhodobě zhoršují, ovšem řecká cesta zatím nehrozí. „Český veřejný dluh k HDP je v porovnání s jinými státy OECD ještě nízký. Rating je solidní. Zatímco v jiných zemích převážně klesá, u nás u většiny hodnotitelů spíš stagnuje. Investoři se proto zatím nebojí. Zatím nám bez větších problémů půjčují. Akutní riziko státního defaultu zatím tedy nemáme. Nicméně trend je tak špatný, že dříve či později přesáhne dluh symbolických 100 procent HDP, “ říká k růstu zadlužení Markéta Šitařová ze společnostiNext Finance.

Vývoj státního dluhu v miliardách korun

Rok Výše dluhu
1993 158,8
2000 289,3
2005 691,2
2010 1344,1
2011 1499,4
2012 1613

Letos si chce ministerstvo financí podle strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2012 půjčit přes 243 miliard korun. V roce 2013 si hodlá půjčit 230,9 miliardy korun. Ministerstvo letos rovněž plánuje vydat dvě emise státních dluhopisů pro občany. Jarní emise by měla být vydána v průběhu června, upisovací období bude zahájeno v květnu. „U jarní emise je v plánu objem v rozsahu deset až 20 miliard korun, pochopitelně ale bude záležet na zájmu kupujících,“ řekl Jakob. Úrokový výnos bude podle něj stanoven těsně před emisí.

Co je státní dluh:

Státní dluh tvoří dluhy centrální vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Státní dluh je financován pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky.