Česko láká německé investory více než Polsko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Praha vystřídala Varšavu na místě nejatraktivnějšího cíle pro německé investory v oblasti střední a východní Evropy. Tvrdí to německo-polská obchodní komora, která každoročně vyhodnocuje podmínky pro byznys v 16 zemích regionu.

Víc než polovina z 1500 německých byznysmenů vidí českou ekonomiku jako nejnadějnější. Tři poslední roky přitom Praha souboj s Varšavou prohrávala.

„Současná polská vláda upřednostňuje domácí společnosti před zahraničními. Příkladem je navrhovaná daň z obratu v maloobchodě, která preferuje malé domácí firmy před velkými řetězci. Ani plány jako povinná konverze hypoték ve švýcarských francích do zlotých investiční klima nepodporují,“ říká analytik České spořitelny Petr Bártek.

Polsko s Českem ale prohrává i v disciplíně ceny práce. „Česku se podařilo zvýšit svou konkurenceschopnost díky poklesu jednotkových mzdových nákladů v posledních třech letech,“ říká hlavní ekonom Deloitte David Marek. Zatímco v Polsku podle něho tento náklad klesl o necelá tři procenta, v Česku propadl ještě o polovinu hlouběji. Vedle Česka si u německých investorů vede dobře i Litva.

Commerzbank v tuzemsku posiluje
Druhá největší německá banka přesune část agendy z Rakouska a Švýcarska do Prahy. Česká filiálka obstará klientský servis v oblasti dokumentárních obchodů a záruk pro pět zemí. Banka chce ušetřit a využít strategické polohy Prahy. Česká Commerzbank loni vydělala 323 milionů korun, o čtvrtinu více než v roce 2014.