Česko obdrželo od Falkon Capital poslední splátku ruského dluhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Kapitola ruského dluhu, ve které na sebe upozornila společnost Falkon Capital, končí. „Definitivně jsme uzavřeli pohledávku ruského dluhu postoupenou za Falkon Capital. Falkon už nám splatil vše, co dlužil,“ řekl náměstek ministra financí Tomáš Zídek. Poslední splátka přišla v červenci a šlo o devatenáct tisíc dolarů, což v přepočtu vychází na necelých 400 tisíc korun, upřesnil Zídek.

Firma Falkon Capital odkoupila na začátku tisíciletí od české vlády státní dluh Ruska vůči České republice v celkové výši přes tři miliardy dolarů za zlomek ceny. Největší rozruch vyvolala zejména první transakce, kdy ruský dluh ve výši 2,5 miliardy dolarů prodal kabinet Miloše Zemana bez výběrového řízení a za podivných okolností zmiňované společnosti Falkon za zhruba 580 milionů dolarů.

Z dluhu dostalo Česko pouze pětinu

Celkem za ruský dluh ve výši sto miliard korun inkasovalo Česko zhruba pětinu. V době, kdy někdejší ministři o prodeji rozhodli, prý ruský kabinet vyčlenil na úhradu této pohledávky více než dvojnásobek. Vláda pak nechtěla detailní informace týkající se ruského dluhu zveřejnit. Ministerstvo financí se dokonce kvůli tomu soudilo s týdeníkem Respekt. Podrobnosti ale stále nejsou jasné. Jasná nebyla ani vlastnická struktura společnosti Falkon. V současné době drží devadesát procent ve Falkon Capital lichtenštejnská firma Yucom-Libero, dalších 9,5 procenta akcií připadá švýcarské firmě Magchim a zbylý podíl tuzemské JCBP.

Prodej ruské pohledávky spadal do agendy někdejšího náměstka ministra financí Ladislava Zelinky. Ten po skandálu s vymáháním peruánského dluhu musel v roce 2005 odejít z funkce a nyní se nechce ke svému působení na ministerstvu vyjadřovat.

EuroEuro|E15