Česko přispěje na oživení Hedvábné stezky. Do fondu čínské banky vloží miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Česko vloží dvě stě miliónů eur, tedy přes pět miliard korun do fondu největší čínské banky ICBC zaměřeného na region střední a východní Evropy. Posláním fondu je znovuobnovení dávné obchodní cesty z východu zvané Hedvábná stezka.

Peníze poputují převážně na infrastrukturní regionální projekty, role české vlády má vedle zajištění části peněz spočívat i v identifikaci investičních příležitostí v regionu. Prostředky zamíří podle ICBC primárně právě do projektů, které budou souviset se zázemím znovubudované Hedvábné stezky. Uvádí to čínská tisková agentura Sin-chua.

Dohoda souvisí s návštěvou českého premiéra Sobotky v Číně, v jejím rámci rovněž banka ICBC zakládá svou pobočku v Praze. Banka je podle výše aktiv největší finanční institucí světa. „Pokračujeme v lákání finančních institucí do Prahy. ICBC má souhlas čínského regulátora, jedná se ještě s ČNB. Naše ambice je, aby přibyly i další banky,” řekl Sobotka pro agenturu ČTK.

Fond je zatím posledním krokem v projektu Nové hedvábné stezky, jehož je Česká republika součástí, cílem je oživit starověkou obchodní trasu z východní Asie do Evropy, otevřít Pekingu cestu ke zdrojům energie ve střední Asii a přivést čínské firmy na lukrativní trhy. Příslušnou dohodu podepsal premiér Sobotka loni v listopadu během návštěvy v Pekingu.