Český bankéř Ziegler se stal šéfem Šmejcovy obří řecké loterie OPAP

Kamil Ziegler

Kamil Ziegler Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Česko-řecká investiční skupina Emma Delta, v níž působí investor Jiří Šmejc, dokončila převzetí kontrolního podílu v řeckém sázkovém monopolu OPAP. Firma zároveň vyměnila vedení podniku. Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva OPAP se stal český bankéř Kamil Ziegler.

Emma Delta oznámila, že všichni členové představenstva OPAP rezignovali na své funkce a nahradili je noví lidé. Ziegler v minulosti stál v čele Konsolidační banky či Raiffeisenbank. Zastával také různé pozice ve skupině PPF a od konce roku 2011 až do počátku letošního roku byl generálním ředitelem české loterijní společnosti Sazka.

Emma Delta zaplatila za třetinový podíl v OPAP 622 milionů eur (téměř 16 miliard Kč). V příštích deseti letech pak bude ročně splácet další tři miliony eur ročně. Celková cena tak dosáhne 652 milionů eur.

Prodej řeckého státního majetku je důležitou podmínkou záchranného programu od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. V letošním roce plánuje athénská vláda získat z privatizace 1,6 miliardy eur.

„Tato transakce znamená dokončení největší privatizace od zahájení privatizačního programu,“ okomentovala prodej podílu v sázkovém gigantu řecká privatizační agentura HRADF.

Vývoj akcií OPAP za poslední 4 roky:vývoj akcií řecké sázkové firmy OPAPvývoj akcií řecké sázkové firmy OPAP | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Řecko se dohodlo se skupinou Emma Delta již letos v květnu. Trvalo však několik měsíců, než se podařilo vyřešit některé sporné body dohody. Prodej se zadrhl zvláště kvůli sporům o poplatky, které má OPAP platit svým partnerům za technologické a tiskové služby.

OPAP je jednou z největších sázkových firem v Evropě a její akcie se obchodují na burze. OPAP má od vlády monopol na sportovní sázení do roku 2020 a na loterijní sázky do roku 2030. Vlastní také exkluzivní práva na provozování videoloterijních terminálů (VLT).

Skupinu Emma Delta vede český investor Jiří Šmejc spolu s řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem. Ten je synem rejdaře a jednoho z nejbohatších Řeků Dimitrise Melisanidise. Dalšími partnery jsou řecký podnikatel Christos Kopeluzos, ruská investiční společnost ICT Group, český fond KKCG, italská Lottomatica a slovenská firma J&T Finance.