Český střádal loni porazil Evropana. Nevíce šetří Turci a Britové, nejméně Italové

ilustrační foto

ilustrační foto

I přes krizi byli Češi v loňském roce více spořiví, jejich úspory se zvýšily ve čtyřiceti procentech případů. Naši střadatelé tak pomyslně porazili průměrného Evropana. Naopak každý čtvrtý Čech o část úspor přišel, zpravidla z důvodu navýšení nákladů na bydlení. Potvrdily to výsledky z mezinárodního průzkumu ING, který se dlouhodobě soustředí na finanční chování obyvatel.

„Ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi jsme dopadli poměrně dobře. Úspory vzrostly v průměru 35 procentům Evropanů, ale přibližně stejnému množství lidí se naopak snížily. U Čechů jsou oba ukazatele příznivější. Navýšení úspor v tuzemsku zaznamenalo 40 procent obyvatel a snížení o čtvrtinu,“ okomentoval průzkum ředitel retailové části ING Bank ČR Libor Vaníček.

Nejlépe v celkovém srovnání dopadlo Turecko a Velká Británie, kde svoji finanční rezervu zvětšil téměř každý druhý člověk. Na opačném konci skončila Itálie, kde si jen zhruba 15 procent lidí našetřilo více peněz oproti předchozímu roku a více než polovině Italů se úspory snížily,“ okomentoval průzkum ředitel retailové části ING Bank ČR Libor Vaníček.

Stejně jako ve zbytku Evropy i v České republice nejvíce rostly úspory mladším obyvatelům, v tuzemsku konkrétně polovině lidí ve věku 25 až 34 let a více než 40 procentům ve věku od 18 do 24 let. Ve srovnání jednotlivých krajů jsou na tom s úsporami oproti předchozímu roku o něco hůře Jihočeši a Severočeši než lidé v ostatních regionech a v Praze.

Proč Češi loni spořili či nespořili

Vývoj úspor v ČR v roce 2012Vývoj úspor v ČR v roce 2012 | ING

Zdroj: ING

„Lidé u nás často více spořili, protože se bojí zhoršení své situace v budoucnu. Stále více lidí momentálně preferuje spoření před utrácením a 19 procent Čechů uvedlo, že si potřebuje našetřit na konkrétní věc. Nejčastějším důvodem snížení úspor byly vyšší náklady na bydlení a zhoršení finanční situace, za kterou se mohou skrývat nižší příjmy nebo větší výdaje,“ upřesnil Vaníček.

Sečteno a podtrženo, ke střádání a budování finanční rezervy Čechy nejčastěji vedly obavy ze zhoršení situace v budoucnosti. V tomto směru ING Bank jako odborník na spoření doporučuje postupné vytváření nebo udržování finanční rezervy ve výši tří až šestinásobku měsíčního příjmu domácnosti.

Tipy a triky: jak ušetřit za elektřinu a plyn