Českým bankám prudce roste zisk

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: profimedia.cz

Vypadá to jako paradox: všude zuří krize, ale české banky přepočítávají tučné zisky. Podle údajů z bilance bank ve statistice České národní banky (ČNB) tuzemský bankovní sektor vydělal za první tři čtvrtletí 51,9 miliardy korun. O rok dříve ve stejnou dobu to bylo jen 41,8 miliardy korun. Banky letos vydělaly skoro tolik jako za celý loňský rok – ke konci prosince to bylo 53,3 miliardy korun.

Nárůst jde na vrub především třem největším bankám, České spořitelně, ČSOB a Komerční bance (KB), které ovládají zhruba šedesát procent trhu. Ty dohromady vydělaly 34,2 miliardy korun. Všem třem letos rostly zisky dvoucifernými tempy.

Skokanem roku se stala Komerční banka, které vzrostl zisk o raketových 55 procent. K výbornému výsledku bance pomohla také nízká srovnávací základna: loni totiž KB odepisovala ze svého portfolia řecké dluhopisy za 4,3 miliardy korun.

Růstem zisku nezůstala o moc pozadu ani konkurence, zhruba o čtvrtinu vzrostl zisk ČSOB (která také loni odepisovala řecké dluhopisy) i České spořitelně, jež výsledky reportovala už dříve.

Kolik vydělávají bankyKolik vydělávají banky | E15

Bankám letos roste objem poskytovaných úvěrů – hlavně podnikatelských a hypoték, kde hraje čím dál větší roli refinancování. Spotřebitelské úvěry jako celek jsou stále spíše v útlumu. Bankám také od nejprudší rány v roce 2009 postupně klesají opravné položky na špatné úvěry, podniky také splácejí některé již odepsané úvěry, což pozitivně ovlivňuje zisk.

Co bankám příliš nehraje do karet, je prostředí velmi nízkých úroků. Centrální banka loni snížila úroky v zásadě na nulu. Banky tak nemohou počítat s růstem úrokových výnosů. To se jim zatím daří kompenzovat tím, že provozní náklady drží na uzdě. Na přehnané růsty v obchodní činnosti také banky spoléhat nemohou.

„Čeští spotřebitelé a podniky reagují zvýšenou opatrností na nejistotu vyvolanou zpomalující se poptávkou po exportech a turbulencemi v domácí politice. Dlouhodobé investice a plány klienti často odkládají, což omezuje poptávku po úvěrech, bez ohledu na extrémně nízké úrokové sazby,“ uvedl šéf Komerční banky Henri Bonnet.