Čeští centrální bankéři si mezi sebou rozdělili o téměř milion více než loni

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok Zdroj: Michael Tomeš, E15

ČNB
ČNB
ČNB
ČNB
5
Fotogalerie

Celkem devítka členů a exčlenů bankovní rady ČNB, která se během roku 2018 vystřídala v křeslech vedoucího orgánu tuzemské centrální banky, si loni na čistých mzdách přišli na částku přesahující 22 milionů korun.

Ještě o rok dříve to bylo o bezmála osm set tisíc korun méně. Vyplývá to z dnešní zprávy o hospodaření ČNB. Nejlépe placeným úředníkem banky zůstal její guvernér Jiří Rusnok, který si loni přišel na necelé čtyři miliony korun čistého. Jeho odměna tak byla prakticky stejná jako v roce 2017.

Nejméně si vydělali dva v závěru roku nově příchozí radní ČNB, Tomáš Holub a Aleš Michl, a to kolem 170 tisíc korun. Průměrný příjem v nejdůležitějším orgánu centrální banky loni dosáhl loni necelých 2,5 milionu korun, tedy o bezmála 3,5 procenta více než v minulém roce. Celkově vyplatila ČNB ve mzdách 1,17 miliardy korun, tedy o zhruba deset procent více než loni.

„Fyzický počet zaměstnanců, evidovaný k poslednímu dni kalendářního roku, se od roku 2015 průběžně zvyšuje. Významným impulsem bylo v tomto ohledu nabytí účinnosti zákona o spotřebitelském úvěru, který od prosince 2016 pověřil ČNB výkonem dohledu nad celým trhem spotřebitelských úvěrů včetně nebankovních společností,“ uvádí výsledková zpráva ČNB. Jen loni banka nabrala 27 nových lidí, počet zaměstnanců tak stoupl o necelá dvě procenta.

Česká národní banka loni podle své zprávy o hospodaření vydělala 1,79 miliardy korun. O rok dříve banka vykázala ztrátu 249,3 miliardy korun. Do hospodaření se podle ČNB pozitivně promítlo oslabení kurzu koruny, vyvolané zejména vývojem na zahraničních finančních trzích. V opačném směru působilo zvyšování úrokových sazeb.