Čína dala zelenou posilování jüanu vůči dolaru

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Čínská centrální banka počátkem tohoto týdne – po pozitivních datech o průmyslové výrobě – naznačila, že bude tolerovat další zpevňování tamní měny vůči americkému dolaru. V reakci na to se cena jednoletých forwardových kontraktů, tedy budoucí očekávaný kurz čínského jüanu, dostala na nový vrchol 6,186 jüanu za dolar.

V pondělí zafixovala Čínská lidová banka 6,1475 oproti pátečním 6,1557 jüanu za dolar. To na jedné straně dokládá oslabování americké měny poté, co se Fed rozhodl zatím neomezit příliv nových peněz do ekonomiky, na druhé straně to ukazuje odhodlání čínských představitelů pokračovat v reformách a nechat svoji měnu nadále pozvolna posilovat.

Ještě v roce 2008 stál jeden dolar přes sedm jüanů, v roce 2005 to bylo více než osm jüanů. Od začátku letošního roku jüan posílil o 1,9 procenta.

Ekonom japonské Nomury, Č’-wej Čang nicméně varuje, že navzdory zrychlení čínské průmyslové výroby nemusí mít ekonomické oživení dlouhého trvání. Č’-wej Čang upozorňuje, že zlomovým měsícem bude listopad, kdy se očekává změna orientace čínské vlády k balancování ekonomiky a kvalitě růstu.

Kurz jüanu k dolaruKurz jüanu k dolaru | E15