Čína se po půstu chystá na lavinu primárních úpisů

Si-ning.

Si-ning. Zdroj: E15 - Sasa Blau

Čína ukončila nejdelší moratorium na primární úpisy akcií (IPO) ve své historii. Po čtrnácti měsících půstu tak zemi čeká lavina nových emisí. Podle Čínské komise pro cenné papíry se jen v lednu chystá na burzu pět desítek firem a letošní rok má být podle expertů v počtu nových emisí rekordní. Země Draka si od tohoto kroku slibuje nový impulz pro skomírající akciový trh. Kritici namítají, že zájem o stávající tituly poklesne a trh krátkodobě propadne.

Přetlak firem toužících po vstupu na burzu je obrovský. „I kdyby na trh vstoupily dvě firmy denně, bude trvat kolem tří let, než se nahromaděná poptávka uspokojí,“ uvádí Frank Tang z investiční společnosti Fountainvest Partners. Podle odhadů stojí ve frontě na burzu bezmála 1500 firem. Pro letošek experti PwC očekávají, že na parket vstoupí kolem tří stovek čínských firem, které by mohly dohromady získat v přepočtu přes čtyřicet miliard dolarů nového kapitálu. „Průměrný výnos i ocenění ve srovnání s předchozími lety klesnou,“ uvádí Frank Lyn z hongkongské PwC.

Čínskému akciovému trhu se loni vůbec nedařilo, s bezmála sedmiprocentní ztrátou se ocitl na chvostu světových burz. Negativní postoj investorů by mohla zvrátit právě lavina nových emisí. „Pro dlouhodobý rozvoj trhu jde o klíčový krok, krátkodobě však oslabí některé v současnosti předražené akcie,“ uvádí šanghajský obchodník Che Cung-jen.

Čínský regulátor v říjnu 2012 pozastavil primární emise kvůli množícím se podvodům a účetním skandálům na straně emitentů, jejich poradců i makléřských firem. V rámci reforem nového vedení země se změnila pravidla pro vstup na burzu, která se rychlostí i požadavky přiblížila západním standardům. „Myslím, že nová pravidla pro primární emise zlepší náladu na trhu a dají lidem při úpisu akcií určitou jistotu,“ míní analytik JP Morgan Tchaj Chuej pro CNBC.

Příval nových emisí se už nyní odráží v růstu akcií bank a brokerských firem, které si rozdělí balík provizí ze zprostředkovaných IPO. „Objem poplatků může letos dosáhnout bezmála dvou miliard dolarů,“ uvádí broker Pching An Ťiao z pekingské investiční společnosti Ping An Securities. V roce 2010 byla Čína největším trhem s primárními emisemi akcií na světě, když domácí společnosti emitovaly akcie za více než 70 miliard dolarů.