Čínská větev CEFC nezvládá splácet závazky

CEFC

CEFC Zdroj: reuters

CEFC
CEFC
3
Fotogalerie

CEFC Shanghai Internatinal Group nebyla schopná uhradit své závazky z dluhopisů ve výši dvou miliard jüanů (téměř sedm miliard korun), k vypořádání mělo dojít v pondělí. Agentura Reuters připomíná, že je to vůbec poprvé, kdy firma nezvládá bondy uhradit. 

Firma slíbila, že je zaplatí do půl roku, uvádí Bloomberg. Již před týdnem ale investory před svou platební kondicí CEFC varovala. Zdůvodňovala to vyšetřováním předsedy představenstva mateřské firmy CEFC China Energy Jie Ťie-minga kvůli podezření z hospodářské kriminality.

Podle údajů Reuters Eikon má CEFC Shangahi vydaných 12 emisí dluhopisů v celkové hodnotě 27,6 miliardy jüanů (602,1 miliardy korun). Z toho letos bude muset splatit dluhopisy za 8,1 miliardy jüanů.

Problémy šanghajské větve CEFC jen dokreslují finanční trable i dalších čínských firem, které se objevují po zpřísnění postoje Pekingu vůči rizikovým úvěrům a odtoku kapitálu z Číny. Během posledního měsíce své dluhopisy nezvládly splatit minimálně čtyři tamní firmy.

„A to je pouze předkrm, v této situaci se jich ocitne ještě víc,“ uvádí pro Reuters jeden z šanghajských portfolio manažerů.

CEFC Shanghai International produkuje, zpracovává a distribuuje ropné produkty. Loni v září se dohodla na koupi podílu v ruském ropném gigantu Rosněfť za devět miliard dolarů (196,2 miliardy korun). Kvůli finančním problémům firmy však byl obchod pozastaven a podíl 36,2 procenta v CEFC Shanghai koupil čínský správce majetku Huarong Asset Management řízený státem.

Společnost byla v posledních dvou letech vysoce závislá na prodeji dluhopisů pro potřeby financování. Náklady na úvěry však od zahájení vyšetřování šéfa celé skupiny prudce vzrostly a firmě se prakticky uzavřel přístup na dluhopisové trhy. Dvě nabídky dluhopisů v poslední době zůstaly bez odezvy, upozornila agentura Bloomberg.

Čínský konglomerát má však problémy i v Česku. CEFC China Energy dluží skupině J&T 450 milionů eur. Pohledávku má zaplatit čínská státní firma CITIC Group. Čínská CEFC si přitom před časem vybrala Česko za sídlo svých evropských aktivit.