Exministr Kuba se chystá nabíjet elektromobily, láká na ryze zelenou energii

Dobíjecí stanice OIG

Dobíjecí stanice OIG Zdroj: OIG

Martin Kuba
Elektromobil
Dobíjecí stanice PRE v pražských Holešovicích
Dobíjecí stanice PRE v pražských Holešovicích
Dobíjecí stanice PRE v pražských Holešovicích
8
Fotogalerie

Český start-up OIG Power vstupuje na trh s elektromobilitou. Na podzim na něj uvede autonomní dobíjecí stanice pro elektromobily a elektrokola. Start-up spadá do skupiny OIG exministra průmyslu a obchodu za ODS Martina Kuby, který v něm má poloviční podíl, druhá polovina patří vývojářům.

„Dobíjecí stanice zaručuje, že do vozu jde čistá elektrická energie vyráběná zadarmo,“ uvádí Kuba. K tomu jsou však zapotřebí solární panely a bateriový box v hodnotě kolem 250 tisíc korun. Ten na počátku roku získal hlavní cenu za byznysovou inovaci mikropodniků na soutěži Quality Innovation ve Španělsku v konkurenci čtyř set podniků.

Skupina OIG investovala do vývoje dobíjecích stanic jednotky milionů korun, přičemž jedna dobíjecí stanice  vyjde zhruba na patnácti tisíc korun. „Máme představu, že vyrobíme stovky kusů stanic ročně,“ říká Kuba. Prodeje bateriových boxů, které domácnostem zajišťují energetickou soběstačnost, se podle něho pohybují v řádu desítek za měsíc.

Pokud je stanice napájena výhradně sluneční energií, dodává výkon 9,9 kilowattu. V kombinaci s elektřinou ze sítě to může být zhruba dvojnásobek. Start-up kromě dobíjecí stanice, u které mohou čerpat energii desítky vozů denně, vyvinul i dobíjecí stojan pro elektrokola a lavičky s bateriovým úložištěm v designu studia Olgoj Chorchoj.

Loňský obrat skupiny OIG se 45 zaměstnanci dosáhl osmdesáti milionů korun, zisk zhruba deseti milionů. Letošní obrat Kuba odhaduje na 180 až 220 milionů korun.