Čínský jüan se stal investičním hitem, pronikl mezi nejobchodovanější světové měny

Čínské jüany

Čínské jüany Zdroj: Profimedia

Příčinou posunu čínské měny do první desítky nejobchodovanějších měn je silný růst čínských zahraničních obchodů. Vzestup kurzu jüanu zároveň poukazuje na mezinárodní charakter dodavatelského řetězce a pružnost, kterou mohou některé firmy používáním čínské měny získat. Situace zároveň odráží vzestup čínské ekonomiky, která je druhou největší na světě.

Čínská měna se poprvé dostala mezi deset nejobchodovanějších měn světa. Ukazuje to zpráva Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS), podle které jüan překonal švédskou korunu a novozélandský dolar a vyhoupl se na devátém místo. Obchodování s jüany, jejich oficiální název je žen-min pi, se za poslední tři roky více než ztrojnásobilo. Mezinárodní role eura se naproti tomu snížila.

Letos obrat obchodů s čínskou měnou dosáhl průměrně 120 miliard dolarů (asi 2,4 bilionu korun) denně. V roce 2010, kdy BIS uskutečnila předešlý průzkum, to bylo asi 34 miliard dolarů. Tehdy jüan figuroval na sedmnácté příčce. Americký dolar, euro nebo japonský jen však čínskou měnu z tohoto hlediska nadále předčí. Průměrný denní obrat transakcí s dolary letos podle agentury AP dosahuje 4,65 bilionu dolarů.

Kurz je tvořen uměle

Jüan stále nemá volně plovoucí kurz, a není tedy plně konvertibilní. Hodnotu měny určuje čínská centrální banka, která stanovuje střední kurz, kolem něhož se může tržní kurz denně odchylovat. Kurz se tak nevytváří na trzích a není plně výsledkem nabídky a poptávky.

Vývoj kurzu dolaru k juanu

Graf 6. 9. 2013.Graf 6. 9. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Čína však usiluje o to, aby její měna hrála v mezinárodním obchodě čím dál větší roli, a používání jüanu jako alternativu k dolaru silně podporuje. Podle agentury AFP plánuje vláda otevřít v Šanghaji zónu volného obchodu, kde by mohla volnou směnitelnost domácí měny poprvé povolit. Nad jüanem ale Peking pozvolna ztrácí kontrolu. S Pákistánem, Jižní Koreou a jinými zeměmi podepsal dohody o vzájemné směně měn. S finančními centry v Londýně a Hongkongu zase pracuje na vytvoření středisek pro obchodování s čínskou měnou.

Roste zájem o mexické peso

Kromě jüanu se mezi deset nejobchodovanějších měn v žebříčku banky BIS zařadilo i mexické peso. To je na osmém místě a BIS u něj registruje nejvýraznější nárůst tržního podílu mezi hlavními měnami rozvíjejících se zemí. Z dalších zjištění vyplývá, že Singapur předstihl Japonsko z hlediska obchodování se zahraničními měnami. Stal se tak největším střediskem těchto obchodů v Asii a třetím největším na světě po Velké Británii a Spojených státech.

Zpráva také ukázala, že euro je po americkém dolaru nadále druhou nejobchodovanější měnou na světě. Jeho podíl na všech transakcích ale za tři roky od dubna 2010 klesl o šest procentních bodů na 33 procent. Podle agentury AP mezinárodní role této měny klesá od začátku úvěrové krize v eurozóně. Podíl eura na trhu se dostal na nejnižší úroveň od chvíle, kdy byla měna koncem 90. let zavedena.