ČNB: klíčové banky musí zvýšit rezervy, jejich pád by mohl ohrozit Česko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Eduard Erben

Česká národní banka rozhodla, že čtyři tuzemské banky jsou tak velké, že jejich případný pád by mohl ohrozit český finanční systém a tím i celou ekonomiku. Nově tak budou muset zvýšit kapitálové rezervy, což zřejmě sníží jejich dividendy.

ČNB zatím nezveřejnila, o jaké instituce se jedná, experti se však na jejich identitě vesměs shodli. „Kdokoliv z ulice by dokázal říct, které banky to jsou. Jde o ČSOB, Českou spořitelnu, Komerční banku a UniCredit Bank,“ citovaly hospodářské noviny hlavního ekonoma Patrie Finance Davida Marka.

U italského ústavu ale panovaly pochybnosti, jeho zařazení do čtveřice klíčových bank potvrdil až mluvčí UniCredit Petr Plocek. „Byli jsme vzhledem ke své významnosti a jako součást skupiny UniCredit zařazeni do seznamu systémově důležitých bank,“ potvrdil listu Plocek.

Čtyři vybrané finanční domy budou muset mít nově kapitálové rezervy o jedno až tři procenta vyšší než ostatní, aby byla pravděpodobnost jejich krachu či dalších potíží co nejmenší. Opatření navržené centrální bankou se neliší od regulace v okolních zemích.

Pro střadatele, kteří si ukládají do těchto systémových bank peníze, se nic nezmění. Podle Marka zaplatí vyšší náklady zřejmě akcionáři bank, kteří mohou dostat nižší dividendy.

Podle České bankovní ascociace požadavek na dodatečný kapitál vyplývá z nové evropské směrnice o kapitálových požadavcích, kterou převezme i domácí legislativa, a peněžní domy to prakticky neovlivní.

„Tuzemský bankovní sektor je velmi dobře kapitálově vybaven již nyní, a proto máme za to, že použití uvedeného opatření nebude znamenat navýšení souhrnných požadavků na kapitálové vybavení oproti stávajícímu skutečnému stavu,“ vysvětlil náměstek asociace Jan Matoušek.