ČNB loňský zisk 73 miliard využije na snížení předchozích ztrát. Ty klesnou na 50 miliard

Budova České národní banky

Budova České národní banky Zdroj: Novak Tomas/Euro

Bankovní rada České národní banky rozhodla loňský zisk banky 73,1 miliardy korun použít na snížení neuhrazené kumulované ztráty z předešlých let. Ta tak klesla na 50,4 miliardy korun ze 123,6 miliardy korun na konci roku 2012. ČNB i dříve své zisky z hospodaření využívala ke snížení dřívějších ztrát.

ČNB loni výrazně zvýšila zisk díky devizovým intervencím proti silné koruně, a to z 2,9 miliardy korun v roce 2012. Přibližně jednou třetinou se na výši loňského zisku podílely výnosy ze správy devizových rezerv.

Dvě třetiny jsou výsledkem kurzových rozdílů plynoucích z tržního ocenění devizových rezerv centrální banky. Oslabený kurz totiž zvýšil korunovou hodnotu držených devizových rezerv, a tím vytvořil účetní zisk ČNB.

Kumulované ztráty podle ČNB odrážejí účetní ztráty vzniklé v minulých letech z přecenění devizových rezerv, a to v době nízké a stabilizované inflace a posilování nominálního kurzu koruny.

Ziskovost není cíl

Zároveň ale banka opět upozornila, že podle ústavy je hlavním cílem její činnosti péče o cenovou stabilitu a ne maximalizace jejího zisku.

ČNB rovněž upozornila, že zvolený postup je v souladu s platnými zásadami finančního hospodaření a ustálenými požadavky Evropské centrální banky.

„Zisk může být odveden do státního rozpočtu až po uhrazení případných ztrát z předchozích období a po vytvoření finančních rezerv, které se považují za nezbytné k zajištění reálné hodnoty kapitálu a aktiv národní centrální banky,“ uvádí například Konvergenční zpráva ČNB z června 2013.

Výsledky hospodaření ČNB

Rokzisk/ztráta v mld. Kč
201373,1
20122,9
201135,4
2010- 9,7
200918,5
200829,1
2007- 37,5

Zdroj: ČNB

Roční zprávu o hospodaření ČNB již podle zákona předložila k projednání v Poslanecké sněmovně. Úkolem ČNB je vedle měnové politiky a vydávání peněz rovněž regulace finančního trhu.

Banka vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.