Commerzbank obcházela sankce vůči Íránu, zaplatí 1,45 miliardy dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Julia Schwager, Commerzbank AG

Německý finanční ústav Commerzbank zaplatí americkým úřadům 1,45 miliardy dolarů (37,4 miliardy korun), aby urovnal obvinění z porušování sankcí vůči Iránu a dalším zemím a z obcházení zákonů proti praní špinavých peněz. Banka v rámci urovnání sporu také propustí pět vedoucích pracovníků. Dohodnutá pokuta výrazně snižuje loňský zisk podniku.

Americké úřady druhou největší německou banku obvinily, že ve Spojených státech minimálně v letech 2002 až 2008 vědomě prováděla transakce podle pokynů subjektů podléhajících americkým sankcím. Úřady rovněž tvrdí, že banka nedodržovala americké zákony požadující zjišťování a hlášení podezřelých transakcí.

Commerzbank podle agentury DPA uvedla, že kvůli dohodě o vyrovnání musí přepracovat hospodářské výsledky za loňský rok. Sjednaná částka je totiž vyšší než rezerva, kterou si na ni banka vytvořila. Commerzbank musí zaúčtovat dodatečné náklady ve výši 338 milionů eur (asi devět miliard korun), což jí sníží loňský zisk na 264 milionů eur z původně ohlášených 602 milionů eur.

Největší francouzská banka BNP Paribas se již loni v létě přiznala, že porušila obchodní sankce Spojených států zajišťováním finančních transakcí pro klienty ze Súdánu, Kuby a Íránu. Přistoupila pak na to, že za urovnání sporu kolem porušování sankcí zaplatí téměř devět miliard dolarů.