Commerzbank propustí až 6000 lidí

Commerzbank

Commerzbank Zdroj: profimedia.cz

Německá Commerzbank propustí během příštích tří let čtyři až šest tisíc ze svých celkem asi 56 tisíc zaměstnanců. O práci u mezinárodní banky tak přijde zhruba jeden z deseti pracovníků. Propouštět se bude nejen v německu, ale ve většině zemích, kde banka působí.

Commerzbank se stejně jako ostatní banky musí potýkat s nízkými úroky a zároveň vysokými náklady na dodržení přísnějších bankovních pravidel, které stanovila EU. Také klienti jsou kvůli krizi méně ochotní riskovat.

Podle některých analytiků je propouštění nedostatečné. „Škrty nejsou moc ambiciozní. Čekal bych, že přijdou rychleji. Do roku 2016, to je ještě dlouhá doba,“ řekl pro agenturu Reuters Guido Hoymann z Metzler Securities.

Commerzbank, druhá největší banka v Německu, plánuje také změny ve způsobu práce, uvedly pro Reuters informované zdroje. Zaměstnanci budou pracovat déle a ve směnách, uvedl zdroj. Banka také bude snižovat mzdy a některé služby chce přeložit do levnějších zemí. Propouštění viselo ve vzduchu už několik měsíců, šéf Commerzbank Martin Blessing je naznačil už v listopadu.

Ve středu zdroje z konkurenční Unicredit prozradily, že italská banka do konce příštího roku propustí 1000 lidí ze své německé pobočky. Britská Lloyds zároveň oznámila zrušení 940 pracovních míst.

V bankovním sektoru se zatím na lepší časy neblýská. Podle průzkumu Ernst & Young počítá 40 procent bank v příštím půlroce se zhoršením situace. Zlepšení očekává jen 25 procent oslovených.