Commerzbank se prý obejde bez další státní pomoci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Julia Schwager, Commerzbank AG

Německá Commerzbank dnes oznámila, že našla způsob, jak si zajistit potřebné navýšení kapitálu bez další státní pomoci. Německá vláda už v bance vlastní čtvrtinový podíl, který získala výměnou za dřívější finanční injekci.

Německý list Der Spiegel minulý měsíc uvedl, že vláda nevylučuje zestátnění společnosti Commerzbank v případě, že by banka nebyla schopna sama získat nový kapitál potřebný ke splnění zpřísněných požadavků na kapitálovou přiměřenost evropského bankovního sektoru.

Evropský bankovní úřad (EBA) dospěl k závěru, že Commerzbank potřebuje navýšit kapitál o 5,3 miliardy eur (134,5 miliardy korun), aby se dokázala vypořádat s možnými ztrátami souvisejícími s dluhovou krizí v eurozóně. Banka dnes uvedla, že vytvoří dodatečný kapitál 6,3 miliardy eur ze svých zisků a pomocí snížení rizikových investic. Akcie podniku po zveřejní zprávy posílily o 11 procent, napsala agentura AP.

Úřad EBA v prosinci uvedl, že pokud se budou chtít evropské banky úspěšně vypořádat s dopady prohlubující se dluhové krize v eurozóně, budou muset navýšit svůj kapitál celkově o téměř 115 miliard eur.

Evropské banky mají miliardy eur v rizikových vládních obligacích. Spolu s prohlubováním dluhové krize v regionu se zvyšují i obavy investorů, zda se banky dokážou vyrovnat s případnými ztrátami z těchto obligací. Navýšení kapitálu bank má obnovit důvěru v bankovní sektor.