Crédit Agricole chce prodat svou řeckou dceru

Bankomat Crédit Agricole ve francouzském Toulouse

Bankomat Crédit Agricole ve francouzském Toulouse Zdroj: E15 Stepan Bruner

Francouzská banka Crédit Agricole jedná o prodeji své řecké dcery Emporiki Bank a zájem o ni projevily tři přední řecké bankovní domy National Bank of Greece, Alpha Bank a Eurobank EFG. S odvoláním na dva bankovní zdroje to dnes na své internetové stránce napsal britský list Financial Times (FT).

Emporiki je podle jmění pátou největší řeckou bankou. Potenciální zájemci již požádali Řecký fond finančí stability, mezinárodní fond na pomoc řeckým bankám, aby jim povolil využít část z poskytnutých 18 miliard eur k dočanému navýšení poměru kapitálové přiměřenosti na osm procent. To jim umožní přítup k půjčkám Evropské centrální banky

Podle FT ale Řecký fond finančí stability pravděpodobně nerozhodne dříve, než bude dokončena rekapitalizace tamních bank, které mají dostat dalších 23 až 25 miliard eur.

Zpráva je další známkou ústupu francouzských bank z Řecka, které se už třetí rok potýká s hlubokou krizi a opakovaně mu hrozí bankrot a odchod z eurozóny. Banky z Francie jsou ze zahraničních finančních ústavů v Řecku nejaktivnější a na konci loňského roku se jejich angažovanost odhadovala na 44 miliard dolarů (895 miliard korun). Od loňského roku francouzské ústavy své aktivity v zemi omezují a odepisují.

Crédit Agricole vyzvala řecké banky, aby předložily nabídky na koupi podílu v Emporiki počátkem června ve strachu z hromadného vybírání vkladů před nedávnými volbami. Francouzská společnost koupila řeckou banku v roce 2006 a od té doby do ní vložila šest miliard eur (155 miliard korun). Alpha Bank 20. června ve sdělení pro burzu popřela, že by jednala s Crédit Agricole o koupi aktiv Emporiki.