Credit Suisse bude na vkladech nabízet záporné úroky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/GAETAN BALLY

Klienti švýcarské banky Credit Suisse budou muset platit za možnost si u banky složit krátkodobá depozita. Banka oznámila, že institucionálním klientům zavede na krátkodobých vkladech ve švýcarských francích negativní úrokové sazby.

Švýcarská banka se snaží tímto svérázným způsobem čelit přílivu kapitálu do alpské ekonomiky, kde investoři hledají zhodnocení pro své vklady při rekordně nízkých sazbách v eurozóně, Velké Británii či Spojených státech. Uložit krátkodobé vklady za slušný úrok je pro ně čím dál složitější.

Stále tvrdší požadavky švýcarských regulátorů na snižování takzvané finanční páky také nutí tamní banky ke snižování bilanční sumy. Credit Suisse plánuje během příštího roku snížit svoji velikost, měřeno bilanční sumou, o 130 miliard švýcarských franků na méně než 900 miliard švýcarských franků. Banka uvedla, že kombinace negativních vnějších faktorů ji přinutila zavést záporné úročení vkladů. Konkurenční UBS klientům účtuje penále, pokud jejich vklady překročí domluvenou hranici, již od loňského srpna. Analytici se domnívají, že tato strategie by mohla být švýcarskými bankami uplatňována stále častěji.

„Švýcarské banky jsou zaplavovány hotovostí a je pro ně téměř nemožné toto množství kapitálu v současném prostředí rekordně nízkých sazeb zhodnotit. Nebudu překvapen, pokud se další banky rozhodnou zavést stejnou politiku negativních sazeb,“ citovala agentura Bloomberg Rainera Skierka, analytika Bank Sarasin.

Zprávy o negativním úročení vkladů u Credit Suisse měly za následek výprodej švýcarského franku, který vedl k největšímu pohybu měny za poslední čtvrtrok. Frank na páru s dolarem oslabil téměř k 1,21 franku za euro, švýcarská centrální banka již od loňského září stráží hranici 1,20 franku za euro, pod niž by se neměl kurz alpské měny nikdy dostat.