Credit Suisse doufá ve věrnost klientů

Credit Suisse

Credit Suisse Zdroj: CTK/AP

Generální ředitel Credit Suisse věří, že uznání viny z napomáhání k daňovým únikům a dalším nekalostem ve Spojených státech bance zákazníky neubere. „Dosavadní debaty s klienty nás o tom přesvědčují,“ uvedl v rozhovoru pro Bloomberg šéf Credit Suisse Brady Dougan.

Dougan dodal, že druhá největší švýcarská banka věří v minimální dopad kauzy na svůj byznys a že už se chtějí posunout dále. Podle Dougana Credit Suisse provedla před dohodou s Američany analýzy a nezjistila žádné právní překážky, které by jejím klientům bránily pokračovat v obchodním vztahu s bankou v případě, že se dozná k vině z napomáhání daňovým únikům.

Finanční dům s centrálou v Curychu se s americkými úřady dohodl na zaplacení pokuty ve výši 2,6 miliardy dolarů za to, že pomocí tajných švýcarských kont banka pomáhala klientům ukrýt peníze před americkým finančním úřadem. Banka uznala vinu a ponese odpovědnost. Akcie banky na dohodu reagovaly růstem o tři procenta.

Podle únorové zprávy vyšetřovací komise amerického Senátu pomohla Credit Suisse 22 tisícům majetných amerických klientů ukrýt před americkým daňovým úřadem 10 až 12 miliard dolarů. Podle ministra spravedlnosti Erica Holdera jde o největší banku za posledních dvacet let, která přiznala vinu v trestněprávním obvinění.