Credit Suisse prý pomáhala Američanům při daňových únicích

Credit Suisse

Credit Suisse Zdroj: CTK/AP

Švýcarská bankovní skupina Credit Suisse pomáhala klientům ze Spojených států při daňových únicích. Uvedla to ve své zprávě stálá vyšetřovací komise amerického Senátu. Vyzvala rovněž ministerstvo spravedlnosti USA k agresivnějšímu postupu proti této bance.

Credit Suisse podle zprávy pomáhala americkým klientům tajit jejich švýcarská konta. „Minimálně od roku 2001 do roku 2008 používala Credit Suisse bankovní praktiky, které americkým klientům usnadňovaly daňové úniky,“ tvrdí komise.

Credit Suisse podle komise zřídila účty pro více než 22.000 amerických klientů, kteří na ně uložili až 12 miliard dolarů (téměř 240 miliard korun). „Ministerstvo spravedlnosti musí využít svých prostředků k tomu, aby nezaplacené daně vybralo,“ prohlásil předseda komise Carl Levin.

Ministerstvo banku Credit Suisse kvůli podezření z napomáhání k daňovým únikům vyšetřuje již od roku 2011. Jeden z představitelů ministerstva podle agentury Reuters uvedl, že vyšetřování se nachází v pokročilé fázi, odmítl však poskytnout další podrobnosti. Komise tvrdí, že ministerstvo je málo aktivní a příliš se spoléhá na švýcarské úřady.

Ministerstvo v reakci na zprávu komise uvedlo, že kvůli podezřením z napomáhání při daňových únicích vyšetřuje celkem 14 švýcarských finančních institucí. „Nebudeme váhat vznést obvinění, jakmile nás k tomu budou okolnosti opravňovat,“ dodalo.

Vývoj akcií Credit Suisse za poslední čtyři roky:vývoj akcií Credit Suissevývoj akcií Credit Suisse | Yahoo Finance Zdroj: Yahoo Finance