Credit Suisse vykázala obří ztrátu. Doplatila na napomáhání při daňových únicích

Credit Suisse

Credit Suisse Zdroj: CTK/AP

Švýcarská banka Credit Suisse Group vykázala svou největší čtvrtletní ztrátu od pádu společnosti Lehman Brothers v roce 2008. Ve druhém čtvrtletí prodělala 700 milionů švýcarských franků (zhruba 19 miliard korun). Ztráta souvisí s náklady na vyrovnání s USA. Nedávno přiznala, že napomáhala bohatým Američanům k daňovým únikům.

Ve druhém čtvrtletí měla banka vysoké náklady kvůli pokutě 1,6 miliardy švýcarských franků za napomáhání daňovým únikům ve Spojených státech. Ztráta byla vyšší, než očekávali analytici, kteří ji podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 581 milionů švýcarských franků.

Credit Suisse se v květnu dohodla, že zaplatí úřadům ve Spojených státech 2,5 miliardy dolarů (přes 50 miliard korun) za urovnání obvinění, podle kterého pomáhala bohatým Američanům tajit peníze před daňovým úřadem. V rámci dohody o urovnání se banka k trestné činnosti přiznala.

„Chci znovu ujistit, že hluboce litujeme dřívějších pochybení, která vedla k tomuto urovnání, a že za ně bereme plnou zodpovědnost,“ uvedl dnes generální ředitel společnosti Brady Dougan. „Pokračující důvěra a podpora ze strany našich klientů nám pomohla minimalizovat dopady tohoto urovnání na naše podnikání,“ dodal.

Vývoj akcií Credit Suisse za poslední čtyři roky:vývoj akcií Credit Suissevývoj akcií Credit Suisse | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance