Credit Suisse vykázala první celoroční ztrátu za sedm let

Credit Suisse

Credit Suisse Zdroj: CTK/AP

Druhá největší švýcarská banka Credit Suisse loni prodělala 2,94 miliardy franků (71,2 miliardy korun). Vykázala tak první celoroční ztrátu od roku 2008. Banka dnes také oznámila, že urychlí realizaci úsporného programu, který mimo jiné předpokládá, že bude zrušeno asi 4000 pracovních míst.

Hospodářské výsledky podniku zasáhly rozsáhlé odpisy nehmotného majetku, náklady na právní spory a ztráty spojené s ukončováním některých aktivit. V roce 2014 banka hospodařila s čistým ziskem 1,9 miliardy švýcarských franků.

Loňská ztráta byla vyšší, než očekávali analytici. Ti ji v průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 2,1 miliardy franků. V samotném čtvrtém čtvrtletí se banka propadla do ztráty 5,8 miliardy franků po zisku 691 milionů ve stejném období předchozího roku.

„Vzhledem k mimořádně náročným podmínkám, kterým čelíme, jsme se ve čtvrtém čtvrtletí rozhodli urychlit realizaci úsporného programu,“ uvedl šéf banky Tidjane Thiam. Program má bance zajistit roční úsporu 500 milionů švýcarských franků.

Čtvrté čtvrtletí se podle Thiama vyznačovalo výraznější kolísavostí na finančních trzích, prudkým poklesem cen ropy a nejistotou související s politikou centrálních bank. „V lednu 2016 zůstaly podmínky na finančních trzích obtížné. Očekáváme, že trhy zůstanou rozkolísané i ve zbytku prvního čtvrtletí s tím, jak přetrvávají makroekonomické problémy,“ dodal Thiam.