Credit Suisse zruší další 2000 pracovních míst

Credit Suisse

Credit Suisse Zdroj: CTK/AP

Švýcarská banka Credit Suisse oznámila další snižování nákladů a propouštění. Kvůli nepříznivým podmínkám na trhu a vysokým nákladům, které mají negativní dopad na hospodaření, zruší banka další 2000 pracovních míst a hodlá snížit roční náklady o dalších 800 milionů švýcarských franků (19,8 miliardy korun).

Druhá největší banka ve Švýcarsku již minulý měsíc oznámila, že plánuje propustit zhruba 4000 zaměstnanců. Celkem tak plánované propouštění dosáhne 6000 zaměstnanců, z toho již zrušila 2800 míst, uvedla agentura AP.

Credit Suisse, stejně jako další globální banky, trápí nízké úrokové sazby a ceny komodit a pomalejší růst v rozvíjejících zemích jako Čína. V prvním čtvrtletí, které je obvykle nejlukrativnějším obdobím pro obchodování na trhu, protože investoři na počátku roku rozjíždějí své obchody, se příjmy bank z obchodování na trhu podle agentury Reuters snížily o 15 procent.

Včetně nových úspor banka v rámci svého plánu restrukturalizace a oživení ziskovosti plánuje do roku 2018 snížit náklady o nejméně 4,3 miliardy švýcarských franků. Letos mají úspory činit 1,7 miliardy franků.

Tři miliardy v minusu

Credit Suisse loni prodělala 2,94 miliardy franků. Vykázala tak první celoroční ztrátu od roku 2008. Hospodářské výsledky podniku zasáhly rozsáhlé odpisy nehmotného majetku, náklady na právní spory a ztráty spojené s ukončováním některých aktivit. Ztrátu očekává i v prvním čtvrtletí kvůli mimořádným nákladům na pokrytí nákladů na reorganizaci.

Podle svých internetových stránek měla banka na konci roku 2014 ve více než 50 zemích 48 200 zaměstnanců.