Credit Suisse zruší nejstarší bankovní značku ve Švýcarsku

Logo Clariden Leu

Logo Clariden Leu

Švýcarská bankovní skupina Credit Suisse se rozhodla plně integrovat svou dceřinou firmu pro privátní bankovnictví Clariden Leu. Skončí tím 250 let stará značka Leu, která je nejstarším značkou ve švýcarském bankovnictví. Credit Suisse vysvětlila začlenění Clariden Leu tím, že privátní banky ve Švýcarsku nyní trpí zahraničním tlakem na rozvolnění švýcarské tradice přísného bankovního tajemství.

CreditSuisse označila své rozhodnutí za součást plánu, v jehož rámci chce zvýšit příspěvek privátního bankovnictví k hrubému zisku skupiny do roku 2014 o 800 milionů švýcarských franků (16,6 miliardy Kč). Skupina díky plné integraci tohoto sektoru ušetří 200 milionů franků ročně, protože bude moci zrušit 550 pracovních míst, uvedl nový šéf divize privátního bankovnictví Credit Suisse Hans-Ulrich Meister.

Meister upozornil na to, že menší privátní banky, které diskrétně obsluhují bohaté klienty, jsou závislejší na zahraniční klientele více než velké banky. „Mohli bychom zavřít oči a doufat, že se to spraví a staré časy se vrátí, to ale dělat nebudeme,“ řekl. Clariden Leu a další privátní banky pod tlakem zahraničích vlád na Švýcarsko v čele s USA a Německem trpí poslední tři roky odlivem peněz od klientů.

Banku Clariden Leu vytvořila Credit Suisse v roce 2007 sloučením svých pěti nezávislých privátních bank. Nyní má 1770 zaměstnanců, 15 poboček po světě a spravuje 94 miliard franků, což je o 35 miliard CHF méně než v roce 2007.

Jednou z pěti předchůdkyň Clariden Leu byla Bank Leu, kterou v roce 1755 založil pozdější curyšský starosta Johann Jacob Leu. Mezi její klienty patřila i rakouská císařovna a česká královna Marie Terezie. Nejstarší banku ve Švýcarsku koupila Credit Suisse v roce 1990 poté, co její pověst pošramotila účast na finančních skandálech v USA a Británii.

Clariden LeuClariden LeuLogo Clariden Leu