ČSOB uvedla první havarijní pojištění pro letce s drony

Dron od DHL

Dron od DHL Zdroj: consumerist.com

Amatérští fotografové, dokumentaristé, ostraha, filmaři - létání s drony se již nevztahuje výhradně na vojenské piloty v boji s terorismem. Málokterého z civilních letců však napadne, že ke komerčnímu využití dronů musí mít povolení od Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) a krom toho vlastnit také „klasické“ povinné ručení, stejně jako majitelé automobilu. Nepříliš tradiční pojištění dronů v Česku nyní dozrálo dalšího vývojového stupně – na trhu se objevilo havarijní pojištění.

Strůjcem nového havarijního pojištění pro drony je ČSOB Pojišťovna, která argumentuje tím, že létání s drony je dynamicky se rozvíjejícím odvětvím. Podle statistik ještě před dvěma až třemi lety pracovalo v Česku jen několik kusů těchto létajících pomocníků, dnes už jich je registrováno v evidenci ÚCL téměř sedmdesát. A pojišťovna vycítila díru na trhu.

„Trh dosud nabízí pouze pojištění odpovědnosti z provozu. My chceme tuto nabídku doplnit o havarijní pojištění, což otevře cestu nejen k snadnějšímu financování dronů prostřednictvím leasingových společností, které tím budou mít ošetřenou svoji investici, ale i k dalšímu rozvoji v této oblasti,“ uvedl Pavel Kaplan, produktový manažer ČSOB Pojišťovny.

Podnikání s dronem
K této činnosti je totiž potřeba speciální licence, takzvané Povolení k provozování leteckých prací, s nímž je nutné mít pojištěnou odpovědnost za škody způsobené provozem dronu. Pokud oprávnění a pojištění uživatelé nemají, říkají si nejen o tučnou pokutu, ale také o předem prohraný spor o odškodné za újmu na zdraví či škodu na majetku.

„Havarijko“ se podle pojišťovny vztahuje i na jejich vybavení – čidla, fotoaparáty, kamery – a kryje veškeré nahodilé události během letu, ale také proti krádeži či živelným událostem v okamžiku, kdy dron „odpočívá“ doma v garáži či je přepravován na místo výkonu. Roční havarijní pojistka podle pojišťovny vyjde zhruba na devět tisíc korun, při individuálním stanovení ceny se však bere kromě vzletové hmotnosti v úvahu také ona mimořádná výbava.

Pojištění dronů v Česku
Allianz – drony pojišťuje od roku 2012

ČSOB – nabízí povinné ručení a nyní uvedla i havarijní pojištění

Kooperativa – drony pojišťuje pouze výjimečně a v individuálních případech

Česká pojišťovna – drony nepojišťuje