Čtvrtina Evropanů má úspory i dluhy. Češi patří k nadprůměru

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Mark Morgan via Flickr

Více než pětina Evropanů splácí nějaký nehypoteční úvěr, například spotřebitelský, a zároveň spoří. Průměrný Evropan má přitom naspořen 1,5násobek dlužné částky, takže by své závazky mohl bez problémů a s rezervou splatit. Češi dokonce evropský průměr s poměrem 164 procent úspor vůči dluhu převyšují. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu ING mezi více než 12 500 lidí ve 13 zemích Evropy.

Nejvíce naspořeno mají Španělé, jejichž úspory převyšují dluhy dokonce trojnásobně, následují Belgičané a Britové. Závazky by naopak z úspor nedokázali pokrýt například Francouzi, Turci nebo Rakušané.

Při porovnání úspor a dluhů by dokázalo své závazky okamžitě splatit šest z deseti Evropanů. Zbylých 40 procent by dluhy mohlo alespoň snížit. V Česku by mohlo splatit závazky z úspor 56 procent obyvatel.

Část dluhu z úspor splaťte, doporučuje Vaníček z ING Bank

„Někdo snad může mít racionální důvody, proč zároveň spořit i mít nehypoteční dluh. Třeba proto, aby měl neustále rezervu na neočekávané výdaje. Současné velmi nízké úrokové sazby u hypotečních úvěrů mohou vyvolávat nesprávný dojem, že stejně příznivé jsou i úroky z ostatních dluhů. To však nebývá pravda a rozdíl v úrokových sazbách hypotečních a nehypotečních úvěrů je v praxi často velmi významný,“ uvedl ředitel retailového bankovnictví ING Bank v ČR Libor Vaníček.

Proto občanům doporučuje, aby si v případě, že mají vysoké úspory a zároveň splácejí nehypoteční úvěr, porovnali úrokové sazby obou produktů a část dluhu případně z úspor splatili. Evropané totiž denně zaplatí až 880 milionů korun na úrocích z úvěrů, které by si mohli splacením dluhu ušetřit, dodal.

Průzkum uskutečnila agentura Ipsos na přelomu října a listopadu 2014.

Objem úspor obyvatel vůči jejich nehypotečním dluhům
Španělsko300%
Belgie267%
Velká Británie229%
Itálie200%
Polsko200%
Česká republika164%
Rumunsko157%
Německo133%
Lucembursko125%
Nizozemsko104%
Francie95%
Turecko88%
Rakousko86%
Evropa149%