Čtvrtletní zisk Credit Suisse překvapil, vzrostl o 23 procent

Credit Suisse

Credit Suisse Zdroj: CTK/AP

Čistý zisk švýcarské banky Credit Suisse v prvním čtvrtletí vzrostl v meziročním srovnání o 23 procent na 1,05 miliardy švýcarských franků (28 miliard korun) a mírně překonal odhady analytiků. Banka podle svého vyjádření těžila z obchodování s cennými papíry a z přílivu peněz do divize správy majetku bohatých klientů.

Analytici oslovení agenturou Reuters odhadovali výsledek v průměru na 1,03 miliardy franků. Credit Suisse je první evropskou investiční bankou, která oznámila výsledky za první tři měsíce tohoto roku. Většina amerických investičních bank zaznamenala v tomto období nárůst zisků, zejména v obchodování s cennými papíry, kde k tomu dopomohlo zvýšené kolísání na trzích.

Credit Suisse se nyní připravuje na změnu v nejvyšším výkonném vedení. Do čela skupiny nastoupí v polovině roku nynější šéf britské pojišťovny Prudential Tidjane Thiam, který nahradí dlouholetého generálního ředitele Bradyho Dougana. Změna vyvolala spekulace, že banka, která už v minulých letech zeštíhlila svou divizi investičního bankovnictví, půjde v tomto směru ještě dál.

Credit Suisse prošla po finanční krizi, podobně jako jiné velké mezinárodně působící banky, hlubokou restrukturalizací, v níž se snažila najít novou rovnováhu mezi rizikovějšími aktivitami investičního bankovnictví a jistějšími oblastmi podnikání, zejména ve správě majetku. Řada bank po krizi omezila rizikové aktivity v obchodování s dluhopisy, devizami a komoditami.