Cupka začne vyplácet nezajištěné věřitele

Sazka

Sazka Zdroj: CTK

Věřitelé zkrachovalé loterijní akciové společnosti Sazka se brzy dočkají prvních peněz ze svých pohledávek. Městský soud v Praze totiž vyhověl žádosti insolvenčního správce Sazky Josefa Cupky a vydal rozhodnutí, které umožňuje správci začít s výplatou věřitelů v rámci částečného rozvrhu. Mezi věřitele se zjištěnými a nepodmíněnými pohledávkami správce v první fázi rozdělí 874 milionů korun, uvedla mluvčí správce Lenka Tichá.

Celková výše pohledávek, kterých se částečný rozvrh týká, dosahuje přitom téměř 4,5 miliardy korun. Věřitelé tak v první fázi dostanou 19,46 procenta ze svých pohledávek. „Správce nyní vyzval všechny věřitele, kterých se částečný rozvrh týká, aby sdělili advokátní kanceláři čísla účtů, na něž mohou být finanční prostředky směřovány. S výplatou insolvenční správce bude moci začít ihned poté, co tyto náležitosti obdrží,“ uvedla mluvčí.

Dosud se peněz z majetkové podstaty Sazky dočkal jediný a zároveň zajištěný věřitel, The Bank of New York Mellon. Firma v minulosti působila jako zajišťovací agent dluhopisů vydávaných Sazkou kvůli výstavby pražské O2 areny, jejichž nesplácení přivedlo Sazku do konkurzu. Firma má pohledávku u Sazky ve výši přes pět miliard korun, v březnu obdržela první částku ve výši 567 milionů korun.

Peníze na tuto výplatu stejně jako nyní na výplatu nezajištěných věřitelů pocházejí z částky 3,81 miliardy korun, kterou za loterní byznys zkrachovalé Sazky zaplatily skupiny PPF a KKCG. Loterní podnik včetně Sportky nyní provozuje společnost Sazka, sázková kancelář vlastněná rovným dílem PPF a KKCG.

Celkový objem uznaných pohledávek je téměř 15 miliard korun. „Zbývající peníze budou mezi věřitele rozděleny až po vyřešení několika set incidenčních sporů, které jsou stále předmětem soudních jednání,“ podotkla Tichá.