Deloitte: Finanční ředitelé v regionu zůstávají konzervativní

ČR, finance, ekonomika, euro, fondy, EU

ČR, finance, ekonomika, euro, fondy, EU Zdroj: profimedia.cz, kolaz E15

I přes stále se zlepšující ekonomickou situaci zaujímá většina finančních ředitelů v regionu velmi konzervativní postoj k vyhlídkám svých podniků. Čeští finanční ředitelé jsou ve srovnání s kolegy v ostatních zemích nepatrně ochotnější riskovat. Vyplývá to z průzkumu, který společnosti Deloitte uskutečnila mezi 138 finančními řediteli z ČR, Chorvatska, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska.

Nejvíce zdrženliví vůči riziku jsou ředitelé v Maďarsku a Slovensku. V Chorvatsku důvěra značně roste a v Rumunsku většina finančních ředitelů vidí očekávané zlepšení jejich schopností v oblasti snižování zadluženosti velmi optimisticky.

„V České republice se v porovnání s okolními státy více profiluje skupina finančních ředitelů, jejichž optimismus vůči finančnímu zlepšení zůstal po dobu tří měsíců nezměněn. Finanční manažeři jsou stále opatrní při přijímání finančních a investičních rozhodnutí, přesto však třetina respondentů je ochotna více riskovat při rozhodování,“ uvedl vedoucí partner oddělení auditu ve společnosti Deloitte ČR Martin Tesař.

Relativně pozitivní postoj Česka se rovněž odráží v přístupu země k mezinárodnímu obchodování. Téměř pětina dotázaných pohlíží na Velkou Británii, Eurozónu a Asijsko-pacifický region jako na primární zdroj jejich výnosů v roce 2011. Pozitivní nálada se rovněž přenáší na postoj k tuzemské situaci v oblasti fúzí a akvizic. Na 78 procent respondentů očekává v příštích 12 měsících zvýšení jejich objemu.

Pouze třetina procent českých finančních ředitelů plánuje vstup na nové trhy. Polovina tuzemských respondentů plánuje růst výnosů na stávajících trzích, ostatní se zaměří na snižování nákladů a efektivitu aktiv . Vzhledem k tomu, že 62 procent podniků očekává mírné zhoršení schopnosti snižování zadluženosti a téměř 95 procent považuje snižování nákladů za prioritu, je jasné, že čeští finanční ředitelé přistupují k současným výzvám realisticky a pragmaticky.

„V roce 2011 české společnosti očekávají zvýšení výnosů na stávajících trzích, prioritou finančních plánů českých finančních ředitelů však zůstává redukce nákladů. Dostupnost úvěrů se zlepšuje, což by mělo vést ke zlepšení likvidity, avšak opatrnost z pohledu podstupování rizik stále přetrvává,“ doplnil Tesař.