Deutsche Bank navyšuje kapitál za pomoci Katarců

Deutsche Bank (ilustrační foto)

Deutsche Bank (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Největší německá banka Deutsche Bank potřebuje opět navýšit kapitál. Tentokrát o osm miliard eur, což představuje druhé nejvyšší navýšení kapitálu v historii banky.

S navýšením kapitálu bance ochotně pomohla katarská královská rodina. Banka chce prodat nové akcie za 6,3 miliardy eur. Šedesát milionů akcií za přibližně 1,75 miliardy eur, tedy 29,20 eura za kus, již koupil Paramount Services Holdings, investiční fond katarské královské rodiny. Dalších 300 milionů akcií banka nabídne investorům. Na burze se akcie obchodují za 30,30 eura. Katarci dostali slevu 3,6 procenta.

Deutsche Bank se snaží udělat tečku za dohady o své kapitálové síle. Nový kapitál by měl posílit ukazatel tier 1, který je klíčovým pro posuzování kapitálové přiměřenosti banky evropskými regulátory, ze současných 9,5 procenta na 11,8 procenta. Navýšením kapitálu se banka vymaní ze škatulky jedné z nejhůře kapitalizovaných bank v Evropě. V prvním čtvrtletí klesl tier 1 z 9,7 na 9,5 procenta a největší německou banku poslal na chvost evropských finančních domů právě v době, kdy jsou velké banky pod drobnohledem Evropské centrální banky. Ta spouští sérii zátěžových testů, po nichž bude v létě následovat test kvality držených aktiv.

Řada investorů proto v posledních týdnech apelovala na management Deutsche Bank, aby udělal více pro posílení kapitálové pozice i za cenu, že vydáním stovek milionů akcií dojde k naředění jejich podílů. Stefan Krause, finanční ředitel banky nedávno prohlásil: „Nedovolíme, aby se nad silou banky vznášel otazník, v případě potřeby jsme připraveni jednat.“ Tak se zjevně stalo.

Arabští investoři nejsou ve světě velkých financí nováčky. Qatar Holding, suverénní investiční fond státu Katar, a Challenger, investiční vehikl suverénní fond vlastní podíly také v Credit Suisse, Bank of America či Agricultural Bank of China.