Deutsche Bank odkoupí vlastní dluhopisy za pět miliard dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank odkoupí vlastní dluhopisy v přepočtu za více než 130 miliard korun. Firma se tak po propadu ceny akcií snaží mírnit obavy investorů ohledně své finanční situace. Akcie Deutsche Bank si tak dnes připisují téměř deset procent, od začátku roku ale zhruba 35 procent ztrácejí.

Deutsche Bank oznámila, že odkoupí vlastní dluhopisy denominované v eurech v objemu tří miliard eur (81,1 miliardy korun) a dluhopisy denominované v dolarech v hodnotě dvou miliard dolarů (48 miliard korun).

„Je to nástroj, který Deutsche Bank může využít ke snížení paniky,“ řekl agentuře Bloomberg analytik Roger Francis ze společnosti Mizuho International. Upozornil však, že odkup dluhopisů neřeší základní obavy investorů ohledně banky. „Potřebují zisk, aby mohli vyplácet dividendy a splácet dluhy,“ řekl.

Cena akcií Deutsche Bank se tento týden propadla až na třicetileté minimum, což nezůstalo bez odezvy na německé politické scéně. Banka na konci ledna oznámila, že za loňský rok vykázala rekordní ztrátu 6,8 miliardy eur (184 miliard korun).