Deutsche Bank prohrála soud s bývalými makléři

Deutsche Bank

Deutsche Bank

Německá banka prohrála soud se čtyřmi bývalými zaměstnanci, které propustila kvůli zapojení do ovlivňování úrokových sazeb. Soudkyně frankfurtského pracovního soudu Annika Geyová rozhodla, že Deutsche Bank musí makléřům vrátit jejich práci a zaplatit ušlou mzdu. Jeden ze zaměstnanců měl ovlivňovat sazbu LIBOR švýcarského franku a další tři sazbu Euribor.

„Banka neměla adekvátní vnitřní pravidla a kontrolu,“ uvedla soudkyně v rozsudku. Nejmladší ze zaměstnanců se s bankou již dříve dohodl na mimosoudním vyrovnání.

Problémy řeší banka také na Dálném východě, kde včera doporučila prodloužit mandát jednomu ze svých dvou šéfů Jürgenu Fitschenovi. Japonští regulátoři prověřují podezření, že tamní zastoupení Deutsche Bank porušilo japonské antikorupční zákony tím, že organizovali zábavné večery pro manažery penzijních fondů.

Japonská komise pro cenné papíry a dohled nyní prošetřuje, zda penzijní divize banky neutratila příliš mnoho peněz za zábavu pro své klienty. Manažeři penzijních fondů jsou zapojeni do správy státních japonských penzí, a proto se na ně v zemi vycházejícího slunce nahlíží jako na úřední osoby. Deutsche Bank uvedla, že plně spolupracuje s japonskými úřady. Banka sama informovala regulátory poté, co dokončila vnitřní audit praktik svých zaměstnanců.

Zábavné večery se měly konat již před několika lety. „Deutsche Bank je zavázána k přísným standardům vnitřních nařízení a souladu s regulatorními podmínkami,“ uvedla banka v prohlášení, „pokud objevíme neodpovídající chování, vyvodíme z toho náležité závěry“.