Deutsche Bank propustí 1500 investičních bankéřů

Deutsche Bank

Deutsche Bank

Největší německé bance Deutsche Bank se nedaří. Čtvrtletní zisky klíčových divizí investičního bankovnictví a správy aktiv prudce poklesly. Banka kvůli tomu chystá mnohem rozsáhlejší propouštění, než dosud plánovala. O práci by mělo přijít 2000 zaměstnanců, většinou půjde o investiční bankéře. Ještě před dvěma týdny firma tvrdila, že výpověď dostane jen tisícovka zaměstnanců.

Noví šéfové zmíněných divizí varovali, že dluhová krize eurozóny bude i nadále brzdit aktivitu klientů.
Zisk před zdaněním z investičního bankovnictví, jež bylo léta hlavním zdrojem zisku frankfurtské banky, se ve druhém kvartále propadl na 357 milionů eur z 969 milionů ve stejném období před rokem.

„Evropská krize státních dluhů nadále zatěžuje důvěru investorů a aktivitu klientů napříč divizemi banky,“ uvedli ve finanční zprávě generální ředitelé Anshu Jain a Jürgen Fitschen. Banka dále uvedla, že klesly výnosy z prodeje a obchodování s dluhy a jinými produkty a že omezila míru riskování tak, aby odpovídala nižším objemům obchodů.

Deutsche označila slabé euro za příčinu nafouknutí nákladů vedených v dolarech a britské libře, což přispělo k propadu čistého zisku na 661 milionů eur z 1,2 miliardy před rokem. Analytici v průměru očekávali zisk před zdaněním 1,4 miliardy eur a čistý zisk ve výši 1 miliardy.

Zisky klesají i konkurenčním bankám. Švýcarská UBS oznámila, že jí meziročně klesl čtvrtletní zisk na polovičních 425 milionů franků kvůli propadu výnosů z obchodování a poklesu provizí a poplatků od klientů.

Erste Group Bank v úterý podruhé během tří měsíců snížila výhled provozního zisku na letošní rok a uvedla, že výsledek „poněkud zaostane“ za úrovní roku 2011, když se nedaří ekonomikám ve střední Evropě a klesají výnosy kvůli omezování nejádrových aktiv.

Commerzbank, druhá největší německá banka, v pondělí večer zveřejnila předběžné výsledky zřetelně pod odhady analytiků.