Deutsche bank vykázala ztrátu přes dvě miliardy eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: db.com

Obří výše ztráty největší německé banky ve čtvrtém čtvrtletí roku 2012 je překvapivá. Bankéři jsou přesto spokojeni. Analytici ztrátu očekávali, ale její výše 2,15 miliardy eur (55 miliard korun) je šokovala.

Banka uvedla, že za ztrátu v posledním čtvrtletí mohou odpisy aktiv a náklady na právní spory, které činily 2,9 miliardy eur. V průběhu roku se čistý zisk banky snížil o 85 procent na 665 milionů eur. Aby banka udržela akcionáře v pozitivní náladěnáladě, chce za uplynulý rok vyplatit dividendu 75 centů na akcii.

Šéfové banky Anshu Jain a Juergen Fitschen i přes rekordní ztrátu zůstávají optimisty. „Některá opatření k realizaci Koncepce 2015 + měly významný vliv na naše výsledky ve čtvrtém čtvrtletí, proto hodnotíme výsledky jako povzbudivé,“ uvedli šéfové banky. Sebeůvěra vychází ze skutečnosti, že úsporný program v druhé polovině roku 2012 již vedl ke snížení nákladů na 400 milionů. Zároveň kapitál banky vzrostl.

„Vydali jsme se na cestu promyšlených, ale někdy nepříjemných změn, abychom banku dovedli k dlouhodobému a udržitelnému úspěchu. Tato cesta nebude trvat měsíce, ale roky,“ uvedli ředitelé. Deutsche Bank se přizpůsobuje nové situaci, kterou charakterizuje zpřísněná regulace, nepříznivé ekonomické podmínky v Evropě i ve světě a nevraživost veřejnosti k příliš vysokým odměnám bankéřů.