Deutsche Bank zaplatí 170 milionů eur, manipulovala s úrokovou sazbou EURIBOR

Deutsche Bank

Deutsche Bank Zdroj: reuters

Deutsche Bank
Deutsche Bank
Sídlo Deutsche Bank
Budova Deutsche Bank v Jungmannově ulici na Praze
Problémy hlásí i Deutsche Bank.
6
Fotogalerie

Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank se dohodla, že zaplatí 170 milionů dolarů (čtyři miliardy Kč) za urovnání žaloby investorů, podle které ve spolupráci s dalšími bankami manipulovala s úrokovou sazbou EURIBOR. Vyplývá to podle agentury Reuters ze soudních dokumentů. Dohodu o urovnání ještě musí schválit americký soud.

Podobné dohody již dříve uzavřely britské banky Barclays a HSBC Holdings. Firmu Barclays bude urovnání stát 94 milionů dolarů a HSBC zaplatí 45 milionů dolarů. Tyto dohody již získaly předběžný souhlas soudu.

Sazba EURIBOR je evropskou obdobou londýnské mezibankovní sazby LIBOR. Od těchto sazeb se odvozují úroky u milionů finančních transakcí v eurozóně a ve světě v hodnotě stovek bilionů eur.

Investoři vznesli vůči bankám obvinění, že v období od června 2005 do března 2011 se sazbou EURIBOR manipulovaly, aby dosahovaly zisků na jejich úkor. Deutsche Bank v rámci dohody o urovnání nepřiznala žádné pochybení. Mluvčí banky odmítl k této kauze poskytnout další podrobnosti, napsala agentura DPA.

Deutsche Bank se v posledních letech potýkala s vysokými náklady na řešení právních sporů. Podle agentury Reuters tyto náklady od roku 2009 překročily 15 miliard eur (zhruba 392 miliard Kč). Koncem loňského roku se banka například dohodla s americkým ministerstvem spravedlnosti, že zaplatí 7,2 miliardy dolarů kvůli praktikám při prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí z let 2007 až 2009.