Deutsche Bank zvýšila zisk méně, než se čekalo, je ale silnější

Deutsche Bank

Deutsche Bank

Německý finanční ústav Deutsche Bank ve druhém čtvrtletí hospodařil se ziskem před zdaněním 1,8 miliardy eur (asi 43,9 miliardy korun), což je meziroční nárůst o 17 procent. Výsledek tak zaostal za očekáváním trhu. Banka však zlepšila svůj rizikový profil a bez problémů plní i přísnější požadavky na kapitálovou přiměřenost. Čistý zisk zůstal prakticky beze změn a činil 1,2 miliardy eur (zhruba 29,3 miliardy korun).

Analytici v anketě agentury Thomson Reuters v průměru očekávali, že banka ve čtvrtletí vytvoří hrubý zisk 1,97 miliardy eur. Za slabším růstem zisku je nižší objem obchodů. Management stále věří, že za celý rok banka vytvoří zisk před zdaněním deset miliard eur (asi 244 miliard korun), zaostat za odhady ale může divize Corporate Banking & Securities.

Dozorčí rada banky už v pondělí uvedla, že po odchodu nynějšího ředitele Josefa Ackermanna příští rok v květnu do čela banky nastoupí Anshu Jain (48) a Jürgen Fitschen (62). Deutsche Bank tak zavede model, kdy se podělí o funkci šéfa dva manažeři. Ackermann by měl v bance zůstat, pravděpodobně jako předseda dozorčí rady.

Deutsche Bank rovněž uvedla, že ukazatel kapitálové přiměřenosti „core Tier 1“ činil na konci čtvrtletí 10,2 procenta. Banka tak s přehledem plní i přísnější kritéria kvality kapitálu. Za celé první pololetí se tento ukazatel, který vyjadřuje podíl kvalitního kapitálu na celkových aktivech, zvýšil o 150 bazických bodů.