Dluhopisy jdou na dračku, Češi jich skoupili už za 8,8 miliardy

peníze

peníze

Zájem lidí o státní dluhopisy předčil očekávání. Z celkem 10miliardového objemu si jich totiž k dnešní 14. hodině objednali již za 8,8 miliardy korun. Vyplývá to z informací na facebookovém profilu projektu spořících státních dluhopisů. Pilotní emisi přitom Ministerstvo financí začalo prodávat teprve v pondělí.

Ministr financí Miroslav Kalousek již dnes ale řekl, že vzhledem k zájmu o dluhopisy téměř jistě rozhodne o překročení desetimiliardového limitu. „Nerad bych zavíral krám dříve než v pátek, což při tom zájmu, který běží, bude znamenat, že to bude víc než deset miliard,“ uvedl dnes Kalousek, aniž by však specifikoval, o kolik limit zvýší.

„Neumím odhadnout ten zájem, který bude zítra nebo pozítří, ale řekněme, že pokud jsem na těch 10 miliard vyhradil upisovací dobu od 1. října do 1. listopadu, tak bych to rád nechal běžet alespoň týden,“ podotkl ministr. „Nerad bych zavíral krám dříve než v pátek, což při tom zájmu, který běží, bude znamenat, že to bude víc než deset miliard,“ dodal, aniž by však specifikoval, o kolik limit zvýší.

Další podrobnější statistiky nechce MF podle Jakuba Haase z tiskového oddělení úřadu zatím sdělovat. Důvodem je fakt, že objednávky nejsou zatím uhrazené. Po celé upisovací období totiž platí pravidlo, že nebude-li úhrada ceny pořizovaných dluhopisů připsána na účet do pěti pracovních dnů od podání žádosti, žádost bude stornována.

Pomohl trik proti zdanění

Tak dobrému prodeji dluhopisů napomohl nejspíše i trik s dvěma daňovými úpravami, které radikálně změní investiční prostředí pro drobné investory. Spořicí dluhopisy totiž stát nebude zdaňovat, ale na druhé straně znevýhodní vyšším zdaněním jiné – konkurenční investiční možnosti. V čem tento trik spočívá, si přečtěte zde:

Právě vzhledem k velmi štědrým podmínkám nabízených dluhopisů je podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka zájem o ně pochopitelný. „Lidé si mohou užívat příznivé relace výnosu a rizika ve srovnání s většinou ostatních možností investic, nicméně jen na úkor státu, potažmo daňových poplatníků“ uvedl. Nabízený pětiletý dluhopis totiž ponese výnos přes tři procenta, přitom podle Marka při emisi standardního dluhopisu na finančním trhu by mohlo ministerstvo financí nabídnout výnos jen dvě procenta. „Při desetimiliardové emisi to znamená ročně zbytečně vynaložených 110 milionů korun,“ dodal Marek

Výnos jednoletého státního dluhopisu je podle MF dvě procenta. Za 1000 dluhopisů v hodnotě jedné koruny, což je minimální objednávka, zaplatí zájemce pouze 980 korun a MF mu za rok vyplatí 1000 korun.

V případě pětileté splatnosti jsou k dispozici dva typy dluhopisů, pětiletý kupónový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis. U těchto dluhopisů je rostoucí úroková sazba, efektivní zhodnocení dluhopisů by mělo činit u pětiletých dluhopisů přes tři procenta. Úroky budou připisovány každý rok. U pětiletého reinvestičního dluhopisů si zájemce nenechá vyplácet každoročně úrokový výnos, ale bude mu reinvestován v podobě nákupu dalších dluhopisů s tím, že celkový úrokový výnos obdrží k datu splatnosti současně s nominální hodnotou.

Dluhopisy jsou k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Cenné papíry si mohou koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále budou k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem.

MF přijímá objednávky na pilotní emisi dluhopisů ode dneška. Nabízí tři druhy dluhopisů se splatností jeden a pět let. Objednávat dluhopisy bude možné do 1. listopadu, vydány budou 11. listopadu.

Pilotní emise v objemu 10 miliard korun má podle MF zmapovat zájem občanů a odhalit případné nedostatky. Standardní emise by mělo MF začít vydávat v roce 2012.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.