Dluhy domácností i firem v srpnu opět stouply. O 26 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Dluhy domácností opět vzrostly, bankám dlužily koncem srpna 1,301 bilionu korun. Za měsíc se dluhy domácností zvedly o 5,7 miliardy korun, za rok stouply 69,4 miliardy korun. Více zadlužené jsou i podniky.

Podle údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka, frmy na konci srpna dlužily bankám 1,104 bilionu korun, což je o 20,1 miliardy korun více než v červenci a o 106,2 miliardy korun více než loni v srpnu.

„Srpnová data z bankovní statistiky zapadají do obrázku robustně rostoucího hospodářství,“ uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. Dobrou zprávou podle ní je, že kvalita úvěrů se aktuálně zlepšuje. „Podíl úvěrů se selháním v podnikové sféře klesl na 5,71 procenta, což je nejlepší číslo od května 2009. Podíl hypoték se selháním klesl dokonce pod 2,5 procenta,“ uvedla.

Vyšší objem vkladů

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo v srpnu 1,469 bilionu korun. Od července se objem vkladů zvýšil o 9,8 miliardy korun, meziročně byl vyšší o 143,5 miliardy korun.

Na účty s výpovědní lhůtou domácnosti uložily v meziročním i meziměsíčním srovnání méně. Koncem srpna na nich měly uloženo 272,3 miliardy korun, což je o téměř pět miliard korun méně než v červenci a o 36,6 miliardy méně než před rokem.

Centrální banka poskytuje statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.