Do ČSOB stále tečou státní peníze ze záruk za IPB

ČSOB

ČSOB

Letos v červnu to bude 13 let, kdy do centrály někdejší Investiční a poštovní banky (IPB) vtrhlo policejní komando doprovázející nuceného správce a následně banku za jednu korunu převzala ČSOB. Někdejší spory však stále mají miliardové dopady na stát, účet bude uzavřen až za tři roky.

Česká národní banka (ČNB) loni do svého hospodaření zaúčtovala náklady na plnění ze státní záruky pro ČSOB ve výši 2,79 miliardy korun. Peníze ČNB uhradilo ministerstvo financí, jak stanovují podmínky záruky. „V roce 2012 došlo pouze k technickému vypořádání zálohy, kterou nám ČNB na základě Smlouvy a slibu odškodnění poskytla již v roce 2000.

Nemělo to tedy žádný dopad do bilance banky. Detaily případu nejsme oprávněni sdělovat,“ uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová. Ministerstvo financí i centrální banka však uvádějí, že dva miliony korun byla nově nárokovaná částka ze strany ČSOB.

V posledních letech se v zásadě takto účetně vypořádávají zálohy, které stát ČSOB v minulosti poskytl. Státní záruka ale vyprší až v roce 2016. V extrémním případě to znamená, že by stát musel ČSOB vyplatit ještě 156,95 miliardy korun, pokud by prokázala, že jí z neevidovaných závazků IPB vznikly takovéto škody.

Ministerstvo financí podle Michala Žurovce z tiskového oddělení se státní zárukou v rozpočtu i rozpočtovém výhledu na další dva roky počítá. Záruka byla uzavřena v roce 2000 ve výši 160 miliard korun, dosud z ní stát ČSOB proplatil zhruba tři miliardy korun.

Suma 2,79 miliardy korun v loňském účetnictví ČNB má podle Tomáše Zimmermanna z tiskového oddělení banky následující skladbu: loni proběhla definitivní úhrada části dříve poskytnutých záloh 2,339 miliardy, 431 milionů připadá na roky předchozí, 17 milionů činí kurzové rozdíly. „Vedle toho ČNB v minulých letech poskytla ČSOB zálohy, jež jsou postupně vypořádávány a jejichž aktuální výše činí 263 milionů korun,“ dodal.

Úhrady ze státní záruky, takzvané Smlouvy a slibu odškodnění, nejsou zdaleka jedinou zátěží, kterou kvůli krachu IPB nesl stát. Ministr financí Miroslav Kalousek dříve odhadl,že náklady státu činily zhruba 155 miliard. Po uvalení nucené správy a prodeji ČSOB byla totiž problematická aktiva IPB převedena na státní Českou konsolidační agenturu, která je dále prodávala, ale s mnohem nižším výnosem, než byla nominální hodnota. Ta přitom byla 170 miliard, přesný výtěžek z prodeje majetku není znám.

Topolánkova vláda přihodila v roce 2006 na účet další částku, když se s bývalým vlastníkem IPB, japonskou Nomurou, dohodla na vyplacení 3,6 miliardy korun na smírném odškodném. Další náklady státu vznikly po výroku pařížské arbitráže, který dal za pravdu ČSOB, že IPB neměla při převzetí kladnou hodnotu (ministerstvo financí pracovalo ve sporu s odhadem hodnoty 34,2 miliardy korun). MF muselo ČSOB zhruba před dvěma lety zaplatit desetinu této sumy. MF v rámci téže arbitráže prohrálo spor s ČSOB o pohledávku J. Ring za zhruba 1,7 miliardy.

KBC se zaručila za prohru ČSOB v arbitráži

Dozvíme se celou pravdu o kauze IPB?

ČSOB vyhrála nad JUDr. Nemethem