Dombrovskis: Evropský bankovní sektor se ubírá správným směrem

Místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis

Místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis Zdroj: CTK

Commerzbank
Budova Deutsche Bank v Jungmannově ulici na Praze
Španělská banka Santander
Banka PKO
Komerční banka
7
Fotogalerie

Evropský bankovní sektor funguje dobře a vyvíjí se správným směrem, a to navzdory potížím některých individuálních finančních institucí v Německu či Itálii. Prohlásil to místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis.

Evropský bankovní systém má podle Dombrovskise sice i nadále určité slabiny, které jsou spojeny zejména s nesplácenými úvěry, jako celek je ale zdravý. K problémům některých individuálních bank, například německé Deutsche Bank a italské Monte Paschi, se Dombrovskis odmítl vyjádřit.

Deutsche Bank se potýká se špatnými hospodářskými výsledky, firmě navíc ve Spojených státech hrozí vysoká pokuta kvůli spornému prodeji hypotečních cenných papírů před rokem 2008.

Akcie banky se minulý týden dostaly pod silný tlak a postupně klesly na rekordní minima. Potíže Deutsche Bank vyvolaly obavy z evropské bankovní a finanční krize.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová dnes uvedla, že Deutsche Bank by měla přehodnotit svůj podnikatelský model, aby si udržela dlouhodobou ziskovost v prostředí velmi nízkých úrokových sazeb. Stejně by podle Lagardeové měla postupovat i řada dalších velkých bank.