Draghi: ECB bude na změnu v nákupech aktiv potřebovat více času

sídlo ECB ve Frankfurtu

sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: ctk/AP

Evropská centrální banka (ECB) bude potřebovat více času, aby posoudila, zda posílí svůj program nákupů dluhopisů. Řekl to šéf banky Mario Draghi v ekonomickém výboru Evropského parlamentu. Jeho slova podle agentury Reuters hatí očekávání, že ECB v nejbližší době zintenzivní pumpování peněz do ekonomiky formou nákupů státních dluhopisů, aby podpořila hospodářský růst a zvedla příliš nízkou inflaci.

Nejbližší výhled růstu ekonomiky a inflace se zhoršil kvůli slábnoucímu růstu rozvíjejících se ekonomik světa, silnějšímu kurzu eura a pokračujícímu poklesu cen komodit, uvedl Draghi. Podle něj ale ECB potřebuje více dokladů v tomto směru, aby se ubezpečila, že tyto faktory budou trvalejšího charakteru.

„Potřebujeme více času ke stanovení, zda ztráta růstové dynamiky na rozvíjejících se trzích má dočasnou či trvalou povahu, a ke zhodnocení příčin poklesu mezinárodních cen komodit a nedávných epizod turbulencí na finančních trzích,“ řekl Draghi. Dodal, že ECH bude proto pozorně sledovat všechny nové informace a posuzovat jejich dopady.

Potřebujeme více času ke stanovení, zda ztráta růstové dynamiky na rozvíjejících se trzích má dočasnou či trvalou povahu

Americká centrální banka (Fed) se minulý týden rozhodla zatím ještě nezvyšovat základní úrokovou sazbu. Odůvodnila to oslabováním rozvíjejících se ekonomik v čele s Čínou a zvýšeným kolísáním na finančních trzích.

Euro po komentáři šéfa ECB posiluje
Euro po úterním poklesu vůči dolaru na nejnižší hodnotu od počátku měsíce posiluje. K růstu evropské měny přispěl projev šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho, což překvapilo některé obchodníky, kteří počítají, že ECB již brzy představí další stimulační opatření.

Kolem 17:30 SELČ euro vůči dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,1155 USD a k jenu vzrostlo o 0,3 procenta na 134,15 JPY. Dolar vůči jenu stoupl o 0,1 procenta na 120,24 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar oslabil o 0,07 procenta na 96,218 bodů.

ECB udržuje svou základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,05 procenta a od března v rámci takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky měsíčně nakupuje dluhopisy za zhruba 60 miliard eur (1,6 bilionu korun). Draghi po posledním zasedání ECB na počátku září zopakoval přislib, že v případě potřeby se velikost a trvání těchto nákupů mohou změnit, a konstatoval zhoršení ekonomické situace v eurozóně.

ECB v nové makroekonomické prognóze snížila odhad inflace v eurozóně v letošním roce na 0,1 procenta a příští rok jej omezila na 1,1 z dosavadních 1,5 procenta. Cílem nákupů dluhopisů je vedle podpory hospodářského růstu vrátit inflaci k cílové úrovni těsně pod dvěma procenty. ECB také mírně zhoršila odhady ekonomického růstu. Většina analytiků v posledních anketách Reuters očekávala, že ECB časem program kvantitativní uvolňování měnové politiky rozšíří nebo prodlouží.