Držitelé karet Visa v Česku loni u obchodníku utratili 170 miliard

Platební karty

Platební karty Zdroj: Sean MacEntee/flickr

Výdaje držitelů platebních karet Visa v Česku u obchodníků stouply za finanční rok, který skončil v září 2015, meziročně o dvě procenta na 6,21 miliardy eur (zhruba 170 miliard korun). Počet transakcí v obchodech na kartu vzrostl o více než 17 procent na 56. Potvrdil to regionální manažer asociace Visa Europe pro ČR Marcel Gajdoš. Konkurenční společnost MasterCard výsledky za Česko neposkytuje.

Podíl transakcí kartami Visa v obchodech stoupl z 30 na 32 procent. Nicméně v západní Evropě je podle něj poměr obrácený, když podíl plateb v hotovosti již nepřesahuje 30 procent. Celkový počet transakcí kartami Visa uskutečněných u obchodníků stoupl o 7,4 procenta na 224 milionů.

Za rozvojem používání platebních karet v ČR stojí podle Gajdoše zejména možnost hradit v prodejnách menší částky bezkontaktně, dále rostoucí využití karet při platbách v e-shopech a také rozšiřování sítě obchodníků přijímajících platby kartami. „Ačkoli se objem výběrů z bankomatu stále pohybuje kolem 68 procent z celkového objemu transakcí platebními kartami, současný trend nasvědčuje tomu, že se Češi začínají přeorientovávat na bezhotovostní transakce,“ uvedl Gajdoš.

Češi jsou se 70procentním podílem bezkontaktních plateb v Evropě v bezkontaktním placení na prvním místě

„Češi jsou se 70procentním podílem bezkontaktních plateb v Evropě v bezkontaktním placení na prvním místě,“ upozornil Gajdoš. Počet bezkontaktních karet Visa vzrostl o 19 procent na 3,1 milionu, počet bezkontaktních transakcí o 111 procent na 158,5 milionu a počet bezkontaktních terminálů o 55 procent na 85.500.

Počet vydaných platebních karet v Česku na konci roku 2015 vzrostl podle statistik Sdružení pro bankovní karty meziročně o 3,5 procenta na 11,421 milionu. Klienti bank vlastnili ke konci prosince 9,13 milionu debetních karet, přes dva miliony kreditních karet a 266 tisíc takzvaných charge karet. Nejvýrazněji, a to více než dvojnásobně, přibylo právě bezkontaktních karet.

Visa Europe je asociace zabývající se platebními technologiemi, kterou vlastní a provozují členské banky a další poskytovatelé platebních služeb ve 37 evropských zemích. V současnosti je v Evropě vydáno více než 500 milionů karet Visa, každé šesté euro je zaplaceno právě těmito kartami.